Polícia zneškodnila bratov Kouachiovcov aj teroristu z parížskeho obchodu

TA3 SITA TASR
9.1.2015 22:27

Veľká pátracia akcia po bratoch Kouachiovcoch, ktorí vystrieľali redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, sa skončila. Polícia zneškodnila ich aj teroristu, ktorý držal rukojemníkov v parížskom obchode.

Polícia zneškodnila bratov Kouachiovcov aj teroristu z parížskeho obchodu
SITA/AP TASR

23:34 Francúzsky prokurátor uviedol, že pri policajnom zásahu na potraviny v Paríži nezomrel žiadny rukojemník. Štyri obete mali zomrieť už skôr rukou útočníka, informovala agentúra AP.

22:51 "Chránime proroka," takto podľa BFM TV obhajoval Chérif Kouachi svoje a bratove činy.

22:01 Hackerská skupina Anonymous ohlásila útok na stránky radikálnych islamistov. Má sa jednať o pomstu za vraždu redaktorov Charlie Hebdo.

21:53 Jemenská odnož Al-Káidy sa prihlásila k naplánovaniu útoku na Charlie Hebdo. Informovala o tom agentúra AP.

21:33 Prezident Hollande upozornil, že Francúzsko je terorizmom ohrozené aj naďalej a vyzval obyvateľstvo na ostražitosť, jednotu a mobilizáciu. Zdôraznil, že "sila je v jednote".

21:20 CNN informovala, že celkovo sa podarilo z potravín utiecť až pätnástim rukojemníkom. Ďalší štyria drámu neprežili.

20:48 "Paríž je Charlie," hlása nápis na Víťaznom oblúku.

20:43 Pozrite si aj reláciu 24 hodín vo svete, ktorá bola venovaná dianu vo Francúzsku.

20:15 "Stojíme pri vás," odkázal podľa amerických médií Barack Obama Francúzom.

20:05 Prezident Francois Hollande potvrdil štyroch mŕtvych rukojemníkov z potravín. Hovoril o antisemitskom útoku.

Francois Hollande.jpg

19:57 Francúzska stanica BFM TV informovala, že Coulibaly sa hlásil k Islamskému štátu. Chérif Kouachi bol vraj zas financovaný jemenskou odnožou Al-Káidy.

19:46 V médiach sa objavila aj správa o rukojemníckej dráme v meste Montpellier. Prokurátor Christophe Barret však pre AFP uviedol, že sa jedná o lúpežné prepadnutie, ktoré nesúvisí s terorizmom.

19:24 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa poďakoval policajtom, hasičom a záchranárom za ich prácu počas rukojemníckych drám.

19:35 Francúzske médiá medzičasom informovali, že Kouachiovci nezadržiavali žiadneho rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku drámy skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie. Mladý muž sa celý deň skrýval v jednej z miestností v papierovej škatuli, odkiaľ údajne dokonca informoval políciu o dianí v budove. Médiá spresnili, že z celej udalosti vyviazol bez zranení.

19:15 Hovorili sme i s klinickým psychológom Antonom Heretikom.

19:09 Podľa AFP vzrástol počet mŕtvych rukojemníkov z obchodu na päť, ostatné média sa držia štyroch obetí.

19:07 Údajná spolupáchateľka sa mala zamiešať medzi rukojemníkov a zmiznúť, informuje CNN.

 

18:51 Elyzejský palác informoval, že o ôsmej večer prehovorí k národu prezident.

18:42 Druhého neznámeho páchateľa v obchode potvrdili podľa Sky News aj francúzske média.

18:37 Psychológ Karol Kleinmann o výsledkoch policajných zásahov.

18:15 Po dráme v obchode sú štyria rukojemníci mŕtvi a štyria ťažko zranení.

kokkoo.jpg

18:06 Hayat Boumeddiene, údajná spolupáchateľka dnešného teroristického útoku v Paríži, vraj dokázala uniknúť, informovala CNN.

18:02 Reuters tvrdí, že najmenej štyria rukojemníci z potravín sú mŕtvi. Policajný zdroj potvrdil AFP, že mŕtvy je aj útočník.

17:56 Zdroj BBC potvrdil, že obaja bratia Kouachiovci sú mŕtvi.

17:52 V Dammartine sa pri akcii zranil jeden policajt, uvádza AFP.

17:48 Začiatok policajného zásahu v obchode.

17:40 Hoci sú všetci traja teroristi "zneškodnení," jeden z bratov Kouachiovcov aj A. Coulibaly z parížskeho obchodu môžu byť podľa niektorých zdrojov nažive.

17:35 Špeciálne jednotky vyvádzajú rukojemníkov z kóšer obchodu v parížskom Viscennes.

17:25 Útočník z obchodu je podľa posledných správ tiež mŕtvy. Podľa AFP po explóziách v židovskom obchode unikli niektorí rukojemníci.

17:20 Obaja atentátnici z Charlie Hebdo sú mŕtvi, hlásia médiá.

17:15 Výbuchy a streľba sa ozývajú už aj v parižskom obchode, dejisku druhej rukojemníckej drámy.

16:59 Z objektu, v ktorom sa majú schovávať bratia Kouachiovci, bolo počuť výbuchy a streľbu, informoval Guardian. Agentúra Reuters uviedla, že vidno aj kúdoly dymu.

16:44 Pravdepodobný útočník z obchodu A. Coulibaly sa v roku 2009 takmer stretol s vtedajším prezidentom Sarkozym. Témou ich stretnutia mala byť nezamestnanosť mladých. K stretnutiu, našťastie pre exprezidenta, nedošlo.

16:30 Muž, ktorý prepadol parížske potraviny, hrozí smrťou všetkých rukojemníkov, ak polícia zaútočí na bratov Kouachiovcov obkľúčených v tlačiarni. Informuje AP.

16:05 Na telefóne sme mali našu spolupracovníčku Alenu Vrbovskú, ktorá je momentálne v Paríži.

16:00 Policajná jednotka na snímke zatýka dvoch mladíkov, ktorí sa snažili prejsť policajným kordónom pri predajni s kóšer potravinami. Nie je známe, či mladíci súvisia s prestrelkou a rukojemníckou drámou v predajni.

15:50 Nedeľné stretnutie Francoisa Hollanda a Angely Merkelovej je oficiálne zrušené.

France__Market_Attack498961214236.jpg

15:30 V Paríži panuje podobný chaos ako predpoludním v Dammartine. Francúzsky rezort vnútra nepotvrdil ani informácie o dvoch mŕtvych v židovských potravinách. Hovorí iba o vážnom zranení.

koser.jpg

15:20 Podľa posledných informácií Sky News evakuovali aj oblasť pri námestí Trocadero v srdci Paríža, pri Eiffelovej veži. Informácie ministerstvo vnútra nepotvrdilo.

15:01 Expert na terorizmus Andor Šándor s nami hovoril o rukojemníckej dráme v Paríži.

15:00 Toto je podľa servera Sputnik obchod, do ktorého vtrhla dvojica ozbrojených útočníkov.

Bez názvu.jpg

14:55 Svedok popísal pre francúzske médiá priamočiare prepadnutie židovského obchodu: "Muž - Afričan - ozbrojený kalašnikovom, vtrhol do obchodu a okamžite začal strieľať zo samopalu," uviedol muž, ktorý sa predstavil ako Fabian.

14:40 Z prepadnutia židovských potravín na východe Paríža je podozrivá táto dvojica.

14:25 Rukojemnícka dráma v kóšer obchode sa nevyvíja dobre. Reuters hlási dvoch mŕtvych.

14:15 O taktike francúzskych protiteroristických jednotiek sme sa porozprávali s veliteľom Útvaru osobitného určenia Š. Hamranom.

14:00 Muž, ktorý vo štvrtok zastrelil na juhu Paríža policajtku, patrí k tej istej radikálnej skupine ako útočníci na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, potvrdila francúzska polícia. Útočník, ktorý spustil paľbu na dvoch policajtov na predmestí Montrouge, poznal bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov, ktorí v redakcii zastrelili 12 ľudí a 11 ďalších zranili.

Strelec, ktorého identitu polícia nezverejnila, z miesta činu ušiel a je stále na úteku - spájú ho s najnovším útokom na parížsky obchod. Všetci traja útočníci podľa polície patria k parížskej džihádistickej skupine pomenovanej po parku Buttes-Chaumont, ktorá verbovala mladých ľudí na boj proti americkým silám v Iraku.

13:40 Podľa Le Figaro sa podarilo evakuovať približne tisíc žiakov, ktorí boli doteraz zatvorení v okolitých školách.

14:05 Francúzska televízia BFM uviedla, že kumpán atentátnikov z Charlie Hebdo drží v parížskom supermarkete s kóšer potravinami 5 rukojemníkov. Polícia nariadila evakuáciu okolia.

13:30 V Pariži sa opäť strieľalo, uviedli Sky News. Ozbrojenec údajne zobral rukojemníkov v židovských potravinách v meste. Úrady podozrievajú útočníka, ktorý včera zastrelil policajtku. Tridsiatnik sa má podľa francúzskych médií poznať s útočníkmi.

13:20 Europe 1 vyspovedala muža, ktorému teroristi ukradli auto. "Mal som otvorené okno a (prvý z mužov) povedal: ´Vypadni z auta, potrebujeme ho!´ Vystúpil som z neho. V tom momente dorazil druhý muž a sadol si do vozidla. Taktiež bol ozbrojený. Mal zbraň, na konci ktorej bolo niečo ako granát. Zrejme išlo o granátomet alebo niečo podobné."

13:17 Viac nám povedal politológ Jozef Klavec.

13:19 Dá sa očakávať, že teroristické skupiny plánujú ďalšie útoky podľa vzoru teroristickej siete al-Kájda a podobných skupín, povedal generálny riaditeľ MI5 Andrew Parker počas vystúpenia v Londýne. Existujú informácie, že jedna skupina napojená na al-Kájdu v Sýrii plánuje útoky v západných krajinách s veľkým počtom obetí.

13:15 Do uzatvorenej oblasti priviezli dokonca tank, zaznamenali reportéri The Telegraph.

13:14 Pozrite si aj tlačovú besedu francúzskeho prezidenta Hollanda k poslednému priebehu policajnej akcie.

13:10 Čo presne sa v stredu v Paríži stalo? Priebeh parížskeho masakru sa môžete dozvedieť tu.

13:05 Smrť francúzskej policajtky, ktorú zastrelili na predmestí Paríža automatickou zbraňou niekoľko hodín po útoku, môže predsa len súvisieť s atentátom v Charlie Hebdo. Útočníci mali patriť k tej istej islamistickej organizácii ako Kouachiovci, uviedli francúzske médiá.

12:39 Policajti podľa všetkého vstupujú do objektu tlačiarní, uvádza Guardian.

12:21 Priamo v Paríži je naša spolupracovníčka Alena Vrbovská.

12:20 Na dianie vo Francúzsku regoval aj minister vnútra Robert Kaliňák.

12:34 Prívrženci somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb vzdali hold útočníkom, informovala AFP.

12:15 Obyvateľom mesta polícia oznámila, aby nevychádzali z domu, neprichádzali k oknám a aby zhasli všetky svetlá.

12:10 Le Figaro uvádza, že rukojemníkom bratov Kouachiovcov je 28-ročný zamestnanec tlačiarne. O neprehľadnej situácii svedčí aj to, že iné zdroje doteraz hovorili o rukojemníčke.

11:55 Francúzsky premiér Manuel Valls vyhlásil, že "sme vo vojne proti terorizmu, ale nie proti náboženstvu, ani civilizácii". Súčasne avizoval prijatie nových opatrení, ktoré sú nutné ako reakcia na teroristické hrozby.

11:45 Priamo na mieste by sa malo nachádzať približne 1000 policajtov.

11:42 Učitelia sa snažia upokojovať deti v uzatvorených triedach v Dammartine. Spievajú im a snažia sa ich udržať ďalej od okien.

11:30 Velenie policajnej operácie oznámilo, že nie všetkým zamestnancom sa podarilo opustiť tlačiareň, do ktorej vtrhli atentátnici.

11:28 Podľa stanice RTL útočníci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou. Polícia sa snaží upokojiť napätú situáciu stiahnutím vrtuľníkov.

11:25 Zahraničný redaktor TA3 Peter Habara a expert na terorizmus Andor Šándor mapovali aktuálnu situáciu.

11:15 Polícajti žiadajú novinárov, aby ich nenakrúcali. Nechcú, aby boli útočníci informovaní o plánoch zásahových jednotiek.

11:04 Francúzska prokuratúra opäť upravila zverejnené informácie. Atentátnici majú zadržiavať možno len jedného rukojemníka. Predpokladá sa, že ním môže byť vodič vozidla, ktoré bratia na úteku ukradli.

10:50 Obec Dammartin-en-Goële, ktorá má približne 8000 obyvateľov, je kompletne uzatvorená.

10:35 Policajné manévre pri budove tlačiarní, kde sa ukrývajú atentátnici s rukojemníkmi.

10:30 Francúzska prokuratúra potvrdila, že Kouachiovci zadržiavajú štyroch rukojemníkov.

10:25 Úrady podľa Reuters popreli správy o obetiach pri prestrelke.

10:25 V tweete Le Figaro je fotografia budovy, v ktorej sa mali útočníci ukryť.

10:20 Žiaci z troch základných škôl v Dammartin-en-Goele musia pre vyčíňanie bratov Kouachiovcov zostať vo svojich triedach.

10:16 Výtlačky Charlie Hebdo sa dražia za rekordné ceny.

10:17 Útočníci sa údajne skryli v budove tlačiarne 50 km od letiska Charlesa de Gaulla. Na letisku prerušili lety.

10:15 Po prestrelke zostal najmenej jeden mŕtvy, informovali Russia Today a Sky News. Sputnik hovorí dokonca až o dvoch obetiach a 20 zranených.

10:10 Polícia začala vyjednávanie s atentátnikmi.

10:00 Posledná prestrelka s útočníkmi si vyžiadala najmenej dvoch vážne zranených, hlásia Sky News. Podľa posledných informácií oboch hľadaných bratov obkľúčili.

09:55 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve potvrdil, že v oblasti Dammartin-en-Goele, pár kilometrov od leticka Roussy, sa uskutočňuje veľká policajná operácia. Bratia na úteku podľa predpokladov držia najmenej jedného rukojemníka.

09:45 Podľa nepotvrdených správ útočníci získali rukojemníkov, píšu Guardian aj Sky News.

09:40 Podľa posledných informácií ukradli dvaja muži auto v regióne severovýchodne od Paríža a strieľali na zasahujúcich policajtov. Informovala o tom BBC.

Prehľadávajú oblasť Pikardie

Francúzska polícia sa momentálne koncentruje na vidiecku oblasť Pikardie severovýchodne od Paríža, kde muži vo štvrtok vykradli benzínovú stanicu. Bratov Saida a Chérifa Kouachiových spoznali na pumpe pri meste Villers-Cotterets, 80 kilometrov od Paríža, kde údajne ukradli jedlo a benzín. Muži sú podľa médií vyzbrojení kalašnikovmi a granátometmi.

Najvyšší stupeň teroristickej výstrahy rozšírili medzičasom z oblasti Paríža aj na Pikardiu. Špeciálne ťažko ozbrojené jednotky podporujú pri bezprecedentnej pátracej operácii vrtuľníky, psy a v noci sa využívali prístroje na nočné videnie.

Nasadili 88-tisíc ľudí

Ministerstvo obrany uviedlo, že v celej krajine je v nasadení 88 000 mužov z polície i armády. Doteraz zatkli deväť ľudí s väzbami na bratov. Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú citeľné naprieč Francúzskom, pričom polícia stráži médiá, kostoly, mešity či dopravné uzly.

V Paríži sa už druhú noc po sebe konali spomienky za obete streľby. Americký prezident Barack Obama prišiel vyjadriť sústrasť na francúzske veľvyslanectvo vo Washingtone. Páchatelia boli podľa údajov BBC na zozname osôb so zákazom vycestovať do USA.

Zrejme ho vytrénovala al-Kájda

Bratia vo veku 32 a 34 rokov, ktorí v stredu zastrelili 12 ľudí, sa narodili v Paríži alžírskym prisťahovalcom. Chérifa v roku 2008 odsúdili na tri roky väzenia za členstvo v parížskej skupine, ktorá posielala džihádistov do Iraku.

Jeden z bratov mal údajne dokonca absolvovať tréning u al-Kájdy v Jemene. Pri útoku na týždenník páchatelia kričali, že pomstili proroka Mohameda a "Alah je veľký".

Hlavné fakty o parížskom masakre

Vyvraždili redakciu
Traja ozbrojenci v stredu vtrhli do parížskeho sídla satirického magazínu Charlie Hebdo, ktorý sa zvykol vysmievať z radikálnych islamistov. Popravili desať novinárov, zastrelili dvoch policajtov a ušli.

Ušli na severovýchod
Dvoch údajných atentátnikov lokalizovali severovýchodne od metropole v regióne Aisne. Jednoznačne ich spoznal vo štvrtok ráno majiteľ pumpy pri obci Villers-Cotteret, ktorú prepadli. Napriek nasadeniu desaťtisícov policajtov ich v okolitých obciach a lesoch nenašli.

Vzdal sa, ale vinu popiera
Najmladší z troch podozrivých Mourad Hamyd (18) sa nechal zatknúť na policajnej stanici v meste Charleville-Mézieres neďaleko belgickej hranice. Hamyd tvrdil, že sa vzdal, pretože počul v správach svoje meno v súvislosti s útokom. Vinu odmieta a jeho verziu, podľa ktorej bol počas útoku v škole, podporili aj spolužiaci. Mourad je príbuzný oboch bratov.

Zastrelená policajtka aj útoky na mešity
Polícia zadržala a vypočúvala viacero podozrivých osôb a vykonala u nich domové prehliadky. V Pariží sa po útoku opäť strieľalo. Ozbrojenec zaútočil automatickou zbraňou na policajtku a vážne ju zranil. Zraneniam neskôr podľahla. Súvislosť sa masakrom nepotvrdili.

Útok vyvolal vo Francúzsku šok, strach, obrovskú vlnu solidarity, ale napriek tomu došlo vo viacerých mestách, napríklad v Mans a Port-la-Nouvelle, aj k útokom na mešity a moslimské modlitebne. V reštaurácii s kebabmi v meste Villefranche-sur-Saône došlo k explózii. 

Vyhlásili trojdňový štátny smútok
Vo Francúzsku je od včerajšieho rána štátny smútok. Vlajky na štátnych inštitúciách sú počas troch dní stiahnuté na pol žrde a napoludnie si občania pamiatku obetí uctili minútou ticha.

Charlie Hebdo prežije
Veľké francúzske mediálne domy ponúkli satirickému týždenníku Charlie Hebdo po brutálnom stredajšom teroristickom útoku pomoc. Tamojšie médiá chcú magazínu poskytnúť potrebné personálne a technické vybavenie k tomu, aby sa udržal naďalej v chode. Týždenník má na budúci týždeň vyjsť v rekordnom miliónovom náklade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok