Po vrahoch novinárov pátra na severe Francúzska takmer 90-tisíc ľudí

TA3 TASR ČTK
8.1.2015 20:18

Gigantická policajná akcia vo Francúzsku má jediný cieľ - chytiť dvoch alebo troch atentátnikov, ktorí v stredu vystrieľali redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. Tá sa vo svete zviditeľnila zverejnením Mohamedových karikatúr. Najmladší z podozrivých sa dobrovoľne vydal polícii, vinu popiera.

Po vrahoch novinárov pátra na severe Francúzska takmer 90-tisíc ľudí
SITA/AP

21:00 Hlavným hosťom relácie Téma dňa: Multikultúra pod paľbou bol veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku. Pozrite si rozhovor.

20:20 Na Eiffelovke o 20:00 zhasli svetlá na počesť obetí.

eiffel.jpg

20:05 Po vrahoch novinárov pátra vo Francúzsku celkovo asi 88-tisíc policajtov či vojakov. Naposledy sa zamerali na obec Longpont, ktorá leží severovýchodne od Paríža. Obyvateľov vyzývajú, aby nevychádzali z domovov. Pátranie komplikuje tma aj rozľahlé lesy v oblasti.

France_Newspaper_Attack-1602767442a04f7a8b85317bde13518d.JPEG

20:00 Paríž chystá veľký pochod, Le Penová čaká na pozvanie. Francúzsky prezident Francois Hollande sa vo štvrtok stretol s viacerými politickými lídrami vrátane svojho predchodcu Nicolasa Sarkozy v záujme zjednotenia krajiny po stredajšom tragickom útoku.

Výsledkom spojenia síl má byť nedeľňajší pochod národnej jednoty Parížom, ktorého cieľom bude odsúdenie násilia a extrémizmu. Podporu akcii prisľúbili okrem Sarkozyho aj všetky strany. Na pozvanie však stále podľa svojich slov čaká líderka nacionalistického Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

19:20 Francúzsky minister vnútra Bernar Cazeneuve potvrdil, že vo väzbe v súvislosti s útokom sa momentálne nachádza 9 ľudí.

19:10 Pozrite si zostrih rozhovoru s lekárom, ktorý prišiel na miesto masakry v redakcii ako jeden z prvých.

18:45 Piatkové číslo spravodajského magazínu Marianne vydajú s obálkou od karikatúristu vo Francúzsku dobre známeho ako Tignous. Posmrtne vydaná karikatúra odsudzujúca teroristické násilie je poctou redakcie týždeníka mužovi, ktorý sa v stredu stal jednou z 12 obetí teroristického útoku.

Tignous (wikipedia).jpg

18:30 Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku dnes sprístupnilo kondolenčnú knihu v galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave. K dispozícií je aj on-line kondolenčná kniha na facebookovej stránke veľvyslanectva. Ľudia môžu odkazy písať pod sloganom "Nous sommes Charlie Hebdo".

18:10 Rozhlas radikálnej organizácie Islamský štát dnes označil páchateľov krvavého útoku proti sídlu časopisu Charlie Hebdo za hrdinov.

16:55 Pozrite si rozhovor s Andorom Šándorom, expertom na terorizmus: rozhovor

16:35 V Crépy-en-Valois sú stovky policajtov, ktorí podľa francúzskych televízií prehľadávajú dom po dome.

16:30 Hlavné moslimské organizácie vo Francúzsku vyzvali imámov po celej krajine, aby v kázňach počas piatkových modlitieb odsúdili terorizmus a násilie. "Apelujeme na imámov vo všetkých mešitách vo Francúzsku, aby čo najdôraznejšie odmietli násilie a terorizmus bez ohľadu na jeho pôvod," uvádza sa v spoločnom vyhlásení siedmich francúzskych moslimských organizácií.

Vyzvali tiež všetkých moslimských veriacich, aby sa po skončení piatkových modlitieb zúčastnili na pietnych zhromaždeniach venovaných pamiatke obetí stredajšieho brutálneho útoku.
"Moslimské organizácie - hlboko šokované a zarmútené zavraždením našich krajanov novinárov a policajtov - sa spájajú, vyjadrujú pochopenie s bolesťou pozostalých a chcú prejaviť svoju národnú solidaritu," píše sa vo vyhlásení.

16:25 Eiffelova veža v Paríži sa o ôsmej večer na znak smútku za obeťami ponorí do tmy.

16:00 Za 12 obetí útoku v Paríži sa dnes modlil aj pápež František. "Modlime sa za obete tejto ukrutnosti. Je ich tak veľa! A prosme tiež Pána, aby zmenil srdcia ukrutných," vyhlásil počas pravidelnej rannej omše v kaplnke Domu svätej Marty vo Vatikáne.

15:45 Toto je pumpa, ktorú prepadli obaja útočníci počas svojho úteku z Paríža. Tweet patrí novinárovi agentúry AFP.

15:40 Bratia na úteku sa podľa posledných informácií zabarikádovali v dome v departemente Oise. Budova je obkľúčená špeciálnymi jednotkami.

15:20 Dráma zrejme onedlho vyvrcholí. K mestečku Crépy-en-Valois smerujú policajné konvoje, v ktorých sú aj obrnené vozidlá. Snímku vyhotovil reportér BBC.

15:05 V opustenom Citroene, ktorý používali teroristi na úteku, našli molotovove koktejly aj vlajky džihádistov. Informovala agentúra AFP.

14:40 Polícia údajne obkľúčila oboch hľadaných útočníkov. Muži už opustili automobil, v ktorom sa pokúšali ujsť. Polícia im uzatvorila únikové cesty v mestečku Crépy-en-Valois v departemente Oise na severe Francúzska. Uviedla to televízia France 3.

14:15 Le Monde publikoval prvé snímky z interiéru redakcie satirického týždenníka.

Bez názvu.jpg

13:50 Spolužiaci 18-ročného mladíka, ktorý mal byť vodičom parížskych atentátnikov, sa ho zastávajú na sociálnych sieťach. Počas streľby v týždenníku bol podľa nich v triede.

13:45 Británia po teroristickom útoku v Paríži zvýšila úroveň bezpečnostných opatrení na hraniciach. Dotknú sa železničnej aj lodnej dopravy.

13:35 Zástupcovia Charlie Hebdo oznámili, že týždenník na budúci týždeň normálne vyjde a to v rekordnom náklade milión kusov. Personálne aj materiálne mu pomôžu iné redakcie.

13:25 Oboch mužov, ktorých hľadajú v súvislosti s atentátom, videli na severe Francúzska, tvrdí server Le Parisien. Na mieste je množstvo policajtov, ktorí uzatvárajú komunikácie. Podľa posledných správ našla polícia auto s namaľovanou poznávacou značkou na jednej z čerpacích staníc na ceste z Paríža do Belgicka.

Nad miestom lietajú vrtuľníky a pripravujú sa jednotky rýchleho nasadenia.

Hlavné fakty o parížskom masakre

Vyvraždili redakciu
Traja ozbrojenci v stredu vtrhli do parížskeho sídla satirického magazínu Charlie Hebdo, ktorý sa zvykol vysmievať z radikálnych islamistov. Popravili desať novinárov, zastrelili dvoch policajtov a ušli.

Ušli na severovýchod?
Dvoch údajných atentátnikov lokalizovali severne od metropole v regióne Aisne. Informovali o tom francúzski vyšetrovatelia. Podľa týchto údajov ich jednoznačne spoznal vo štvrtok ráno majiteľ pumpy pri obci Villers-Cotteret. Páchateľov polícia identifikovala ako 34- a 32-ročných bratov Saida a Cherifa Kouachiových. Zároveň upozornila, že obaja hľadaní sú ozbrojení a nebezpeční.

Vzdal sa, ale vinu popiera
Najmladší z troch podozrivých sa vzdal polícii. Mourad Hamyd (18) sa nechal zatknúť na policajnej stanici v meste Charleville-Mézieres neďaleko belgickej hranice. Hamyd tvrdil, že sa vzdal polícii, pretože počul v správach svoje meno v súvislosti s útokom. Je príbuzný oboch starších bratov.

Zastrelená policajtka aj útoky na mešity
Polícia zadržala a vypočúvala viacero podozrivých osôb a vykonala u nich domové prehliadky. V Pariží sa predpoludním opäť strieľalo. Ozbrojenec zaútočil automatickou zbraňou na policajtku a vážne ju zranil. Zraneniam neskôr podľahla. Súvislosť sa masakrom nepotvrdili.

Útok vyvolal vo Francúzsku šok, strach, obrovskú vlnu solidarity, ale napriek tomu došlo vo viacerých mestách, napríklad v Mans a Port-la-Nouvelle, aj k útokom na mešity a moslimské modlitebne. V reštaurácii s kebabmi v meste Villefranche-sur-Saône došlo k explózii. 

Vyhlásili trojdňový štátny smútok
Vo Francúzsku je od dnešného rána štátny smútok. Vlajky na štátnych inštitúciách sú počas troch dní stiahnuté na pol žrde a napoludnie si občania pamiatku obetí uctili minútou ticha.

Charlie Hebdo prežije
Veľké francúzske mediálne domy ponúkli satirickému týždenníku Charlie Hebdo po brutálnom stredajšom teroristickom útoku pomoc. Tamojšie médiá chcú magazínu poskytnúť potrebné personálne a technické vybavenie k tomu, aby sa udržal naďalej v chode. Týždenník má podľa Sky New na budúci týždeň vyjsť ako obvykle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok