Francúzska polícia zasiahla v úkryte vrahov novinárov

TA3, ČTK, SITA, TASR
8.1.2015 00:06

Francúzska polícia podniká operáciu v meste Reims v rámci pátrania po páchateľoch krvavého útoku na satirický časopis Charlie Hebdo.

Francúzska polícia zasiahla v úkryte vrahov novinárov
SITA/AP

Na akcii v meste 150 kilometrov severovýchodne od Paríža sa podieľa aj policajná špeciálna jednotka RAID, informovala agentúra DPA.

Francúzske médiá predtým uviedli, že vyšetrovatelia identifikovali troch páchateľov stredajšieho útoku v Paríži, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych. Ministerstvo vnútra poprelo správy o ich zatknutí.

Zdroje z francúzskej polície pod podmienkou anonymity neskôr uviedli, že podozrivými z útoku sú francúzski občania Said Kouachi a Cherif Kouachi, bratia vo veku niečo nad 30 rokov, a 18-ročný Hamyd Mourad, ktorého štátna príslušnosť nebola bezprostredne jasná, informovala agentúra AP.


Bratia Kouachiovci sú z oblasti Paríža a Mourad z oblasti Reimsu, pričom jedného z nich identifikovali na základe preukazu totožnosti zanechaného v aute, v ktorom utiekli z miesta činu, uviedol zdroj z francúzskej vlády pre agentúru Reuters. Jej spravodajca mal možnosť nahliadnuť do policajného dokumentu vydaného pre bezpečnostné sily, ktorý obsahoval rovnaké mená ako uviedla AP.


Jeden zo zdrojov podľa AP uviedol, že títo muži sú spojení s jemenskou teroristickou skupinou. Podľa svedka v sídle týždenníka Charlie Hebdo jeden z útočníkov vyhlásil: "Môžete médiám povedať, že je to al-Káida v Jemene."


Cherif Kouachi bol v roku 2008 odsúdený na 18 mesiacov väzenia pre obvinenia týkajúce sa terorizmu za to, že pomáhal posielať bojovníkov vzbúrencom do Iraku. Na procese povedal, že "skutočne veril v myšlienku" boja proti Spojenými štátmi vedeným spojencom v Iraku. Podľa vlastných slov ho motivoval hnev po televíznych záberoch týrania irackých väzňov v americkej väznici v Abú Ghraibe.

Kiska poslal francúzskemu prezidentovi sústrastný telegram

Prezident Andrej Kiska vyjadril sústrasť prezidentovi Françoisovi Hollandovi, informoval o tom hovorca prezidenta Roman Krpelan.

"Vaša Excelencia, so zdesením som prijal správu o teroristickom útoku v redakcii Charlie Hebdo v Paríži. Som šokovaný chladnokrvnosťou tohto činu, ktorý spôsobil straty na ľudských životoch. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným obetí. Prijmite prosím, Vaša Excelencia, prejav mojej hlbokej úcty," napísal prezident v sústrastnom telegrame.

Útok odsúdili aj islamské inštitúcie, Obama ponúkol pomoc

Útok odsúdila aj francúzska Rada pre islamskú vieru. "Tento barbarský čin nesmiernej závažnosti je útokom proti demokracii a slobode tlače," uvádza sa vo vyhlásení.

Za trestný čin označila na svojom facebookovom profile útok aj vplyvná islamská vzdelávacia inštitúcia, akou je sunnitská univerzita al-Azhar v egyptskej Káhire.
"Je to trestný čin. Islam násilné činy odmieta," píše sa na facebookovom profile univerzity.

Americký prezident Barack Obama označil čin za "teroristický útok na najodvekejšieho spojenca USA". Francúzku zároveň ponúkol pomoc pri dolapení páchateľov. "Sme v kontakte s francúzskymi predstaviteľmi a svojej administratíve som nariadil, aby poskytla potrebnú pomoc pri postavení týchto teroristov pred spravodlivosť," uviedol Obama v oficiálnom stanovisku. "Francúzsko je najodvekejším spojencom Ameriky a stálo bok po boku so Spojenými štátmi v boji proti terorizmu, ktorý ohrozuje našu spoločnú bezpečnosť," dodal šéf Bieleho domu.

Hovorili sme i s expertom na terorizmus Andorom Šándorom

Video s útočníkmi, ktoré zaznamenal zo strechy novinár z Premières Lignes agency

Ďalšie video, ktoré zachytáva aj prestrelku s políciou (pozor, nie je vhodné pre citlivé povahy)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok