Kubánsky špión sa stal otcom, spermie poslal manželke z amerického väzenia

TA3 TASR
7.1.2015 10:09

Jeden z troch kubánskych špiónov, ktorých prepustenie z amerického väzenia bolo súčasťou dohody o obnovení vzťahov medzi Havanou a Washingtonom, sa stal v utorok otcom. Narodila sa mu dcéra počatá umelým oplodnením - jeho spermie, mu americké orgány umožnili poslať z kalifornského väzenia manželke, aby mohla mať dieťa.

O tom, že sa bývalému kubánskemu špiónovi Gerardovi Hernándezovi narodila dcéra Gema, informoval kubánsky komunistický denník Granma vo svojom online vydaní.

Hernándeza zatkli Američania v roku 1998 v rámci takzvanej kubánskej päťky a bol jedným z troch členov skupiny, ktorých minulý mesiac vydali na Kubu v rámci výmeny väzňov. V Kalifornii si odpykával doživotný trest a jeho manželka, Adriana Perezová, ktorá má okolo 35 rokov, nedostala povolenie na jeho návštevu.

Kubánska televízia v decembri priniesla zábery Perezovej, ako víta manžela vo vysokom štádiu tehotenstva, čo mnohých prekvapilo.

"Môžeme potvrdiť, že Spojené štáty vyhoveli žiadosti pani Hernándezovej, aby mohla mať s manželom dieťa," citovala agentúra DPA hovorcu ministerstva spravodlivosti.

Washington sa snažil o prepustenie amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa, ktorý strávil v kubánskom väzení päť rokov, kým ho v decembri neprepustili v rámci dohody o obnovení vzťahov.

Žiadosti amerických väzňov, aby mohli poslať spermie svojim partnerkám, bývali často zamietnuté a riešili ich aj súdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok