Mocnosti a Irán sa znova stretnú na rokovaniach o jadrovom programe

TA3 TASR
7.1.2015 06:58

Ďalšie kolo medzinárodných rozhovorov o iránskom jadrovom programe sa začne 18. januára v Ženeve. Oznámil to dnes hlavný iránsky vyjednávač Abbás Araghčí, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rokovania medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Iránom sa uskutočnia na úrovni námestníkov ministrov zahraničných vecí. Tri dni pred oficiálnym začiatkom diskusií sa iránska delegácia stretne s americkými a ruskými vyjednávačmi.

Iránu a šestici štátov - Británii, Číne, Francúzsku, Nemecku, Rusku a Spojeným štátom - sa vlani v novembri nepodarilo dospieť ku konečnej dohode, ktorá mala ukončiť 12 rokov sa ťahajúci spor o iránskom jadrovom programe. Zúčastnené strany sa zhodli na predĺžení rokovaní o ďalších sedem mesiacov - do júna 2015, aby sa pokúsili nájsť kompromis.

Konečná dohoda by mala obmedziť nukleárne aktivity Iránu, ktorý by mal výmenou za to získať úplné zrušenie sankcií. V súčasnosti je v platnosti predbežná dohoda z novembra 2013, v rámci ktorej Teherán výmenou za zmiernenie sankcií zmrazil niektoré súčasti svojho jadrového programu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok