Kanada po dráme vo finále zdolala Rusko

TASR
6.1.2015 12:19

Kanadskí hokejoví reprezentanti si vybojovali zlaté medaily na domácich majstrovstvách sveta do 20 rokov v Toronte a Montreale. V utorňajšom finále v hale Air Canada Centre zdolali ruských rovesníkov tesne 5:4 a ukončili tak niekoľkoročné čakanie na titul.

Kanada po dráme vo finále zdolala Rusko

Pre "javorové listy" to bolo celkovo 16. zlato, no prvé od roku 2009.
Slovenskí reprezentanti získali bronzové medaily, keď v noci na utorok zdolali v súboji o tretie miesto favorizovaných Švédov 4:2. Zopakovali tak doposiaľ jediný medailový úspech zo šampionátov tejto vekovej kategórie, keď sa v roku 1999 tešili rovnako z bronzu.

MS hráčov do 20 rokov - finále:
Kanada - Rusko 5:4 (2:1, 3:3, 0:0)
Góly: 1. Duclair (Domi), 3. Paul (Point, Virtanen), 26. McDavid (Morrissey), 28. Domi, 33. Reinhart (Domi) - 10. Judin (Golyšev, Dergačiov), 35. Barbašev (Bučnevič, Judin), 35. Tolčinskij (Goldobin, Valijev), 38. Goldobin (Tolčinskij, Kamenev). Rozhodovali: Wehrli (Švajč.), Vinnerborg - Malmqvist (obaja Švéd.), Lhotský (ČR), vylúčení: 4:1 na 2 min, navyše: Paigin 5+DKZ za hodenie hokejky, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 21:30, 19.014 divákov.
zostavy:
Kanada: Fucale - Nurse, Theodore, Morrissey, Bowey, Hicketts, Heatherington, Morin - Reinhart, Domi, Duclair - Lazar, Ritchie, McDavid - Virtanen, Paul, Petan - Crouse, Gauthier, Point
Rukso: Šesťorkin (3. Sorokin) - Rafikov, Bryncev, Čerepanov, Gavrikov, Judin, Paigin, Valijev, Provorov - Bučnevič, Barbašev, Lešenko - Fišenko, Mamin, Briukvin - Golyšev, Šarov, Dergačev - Kamenev, Goldobin, Tolčinskij

Kanada mala skvelý vstup do zápasu a po troch minútach viedla už 2:0. "Javorové listy" strelili úvodný gól už v 23. sekunde, keď Domi našiel spoza bránky Duclaira a ten prestrelil Šesťorkina - 1:0. O ďalšie dve minúty pridal druhý presný zásah po peknej akcii tretej formácie Paul. Tréner "zbornej" na to reagoval výmenou brankárov a medzi tri žrde sa postavil Iľja Sorokin. Zaskočeným Rusom trvalo, kým sa prebrali a oklepali zo zlého vstupu, no po pár minútach sa dostali do zápasu a v 10. sa im podarilo aj skórovať. Golyšev nabil obrancovi Judinovi a jeho delovka skončila za chrbtom gólmana Fucaleho. Vzápätí však išiel na trestnú Šarov a na koňa sa dostali opäť domáci hráči. Tí boli aktívnejší a nebezpečnejší do konca úvodného dejstva, no tretí zásah už nepridali.

To sa im však podarilo krátko po prestávke. V 26. minúte Morrissey vysunul do samostatného úniku McDavida a ten upravil na 3:1. Kanaďania pridali v 28. a 33. minúte ďalšie dva góly z hokejok Domiho a Reinharta a zdalo sa, že o držiteľovi zlata je definitívne rozhodnuté. Rusi sa však nevzdali a domácich, ktorí pomaly už oslavovali titul, rýchlo zrazili späť na ľad. V 35. minúte využili presilovku pri vylúčení Virtanena, keď sa zblízka presadil Barbašev. O 34 sekúnd neskôr trafil do siete Tolčinskij a na ukazovateli svietilo skóre 3:5. Rozhádzaní domáci nedokázali reagovať na ruský nápor a pri ďalšom oslabení po faule Morina v 38. minúte inkasovali aj štvrtý gól z hokejky Goldbina.


Nabudená "zborná" vstúpila do tretieho dejstva s cieľom strhnúť duel na svoju stranu a ukradnúť vytúžený titul domácim. Držali puk na hokejkách, tlačili sa do útočného pásma, no nevedeli si vypracovať stopercentné šance. Kanada hrozila najmä z brejkov a rozhodnúť mohla v 51. minúte pri šanci Domiho a aj o dve neskôr, no Sorokin sa vyznamenal pri strele Crousea. Rusi v závere vyskúšali powerplay, ale vyrovnať sa im už nepodarilo a tak sa zo zlata tešili Kanaďania.


hlasy po zápase (IIHF):
Curtis Lazar, kapitán a útočník Kanady: "Je to úžasné. Veľmi som chcel pomôcť Kanade späť na vrchol a dnes k tomu prispel každý z tímu. V závere druhej tretiny nám to trochu ušlo, ale dokázali sme udržať jednogólový náskok. Diváci nás povzbudzovali a boli s nami počas celého zápasu. Boli takí hluční a spievali s nimi národnú hymnu, to bolo niečo špeciálne."

Connor McDavid, útočník a strelec tretieho gólu Kanady: "Sme juniorskí majstri sveta. Teraz z toho mám absolútnu radosť."


Josh Morrissey, obranca Kanady: "Je to tím, ktorý sa nikdy nevzdá. Sú šikovní a trestajú z brejkov. V druhej tretine sme sa trocha uspokojili s náskokom, ale som hrdí na to, ako sme hrali po druhej prestávke. Myslím, že to bolo trochu napínavejšie, ako to malo byť, ale bol to úžasný zápas a nikdy na to nezabudnem."


Nikolai Goldobin, útočník Ruska: "Bolo to 4:5, chýbal nám iba jeden gól a mali sme celú tretiu tretinu na to, aby sme ho dali. Zápas sme odštartovali dosť zle, dostali sme dva góly, lacné góly."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok