Viac ako polovica Ukrajincov je za členstvo v NATO, tvrdí prieskum

TASR
5.1.2015 19:58

Napriek prebiehajúcej občianskej vojne na východe krajiny je 53 percent Ukrajincov za vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO), 22 percent je proti. Informovala o tom dnes internetová stránka censor.net.ua s odvolaním sa na prieskum, ktorý uskutočnila agentúra IFAK.

Viac ako polovica Ukrajincov je za členstvo v NATO, tvrdí prieskum
SITA

Pred dvoma rokmi bol trend presne opačný. V decembri 2012 členstvo Ukrajiny v NATO podporovalo len 19 percent opýtaných, zatiaľ čo 61 percent bolo proti.

Agentúra APA však pripomenula, že aktuálny prieskum sa neuskutočnil v Doneckej a Luhanskej oblasti obývanej prevažne Rusmi a kontrolovanej proruskými separatistami, rovnako ani na polostrove Krym, ktorý v marci 2014 anektovalo Rusko.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 1.-18. decembra na vzorke 1000 obyvateľov Ukrajiny od 18 do 60 rokov a v mestách s viac ako 50.000 obyvateľmi. Štatistická chyba prieskumu je 3,2 percenta.

Prezident Petro Porošenko urobil minulý týždeň prvý krok na ceste k členstvu v NATO, keď podpísal parlamentom schválený zákon o zrušení neutrálneho štatútu Ukrajiny. Ten Kyjev prijal v roku 2010 počas vlády vlani zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok