Navaľnyj si sňal elektronický monitorovací náramok

TASR
5.1.2015 18:47

Ruský opozičný líder a bloger Alexej Navaľnyj dnes oznámil, že už nebude dodržiavať podmienky svojho domáceho väzenia a kuchynskými nožnicami si prestrihol elektronický náramok na monitorovanie pohybu.

Navaľnyj si sňal elektronický monitorovací náramok
SITA/AP

Alexeja Navaľného 30. decembra odsúdili na tri a pol roka väzenia za údajný finančný podvod s podmienečným odkladom päť rokov. Stále však zostáva v domácom väzení, v ktorom je od vlaňajšieho februára. Prepustiť by ho mali až 15. januára, keď vynesený verdikt oficiálne nadobudne platnosť.

Navaľnyj označil pokračovanie svojej domácej väzby za nezákonné a jeho obhajcovia voči nej podali sťažnosť. Uviedol, že je pravdepodobne prvým človekom v dejinách ruskej justície, ktorého zadržiavajú v domácom väzení aj po vynesení verdiktu. Táto neštandardná situácia robí starosti aj policajtom dohliadajúcim na odsúdeného.

"Odmietam sa podrobiť požiadavkám svojho ilegálneho zadržiavania v domácom väzení. Náramok som s určitým úsilím prestrihol kuchynskými nožnicami," napísal Navaľnyj na svojom blogu, na ktorom zverejnil aj fotku odstráneného náramku.

Zdôraznil pritom, že zatiaľ nemá v úmysle nikam cestovať. V rovnakej kauze odsúdili minulý týždeň aj Navaľného brata Olega, ktorý dostal taktiež tri roky väzenia ale nepodmienečne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok