Maduro chce prepustiť opozičného lídra výmenou za väzňa v USA

TASR
5.1.2015 08:03

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v nedeľu vyhlásil, že o prepustenie väzneného opozičného lídra Leopolda Lópeza by požiadal iba v prípade, že Spojené štáty prepustia portorického nacionalistu Oscara Lópeza Riveru. Informovala o tom agentúra Reuters.

Maduro chce prepustiť opozičného lídra výmenou za väzňa v USA
SITA/AP

Leopolda Lópeza zatkli vo februári minulého roka pre podnecovanie protestných akcií, ktoré trvali tri mesiace a ktorých cieľom bol Madurov odchod z úradu. Opozičný politik sa odvtedy nachádza vo väzení.

Maduro v nedeľu uviedol, že by mohol Lópeza nechať odísť do USA výmenou za prepustenie Oscara Lópeza Riveru. Ten je už od roku 1981 vo väzení v Spojených štátoch po tom, čo bol spolu s ďalšími mužmi usilujúcimi sa o portorickú nezávislosť odsúdený na 55 rokov odňatia slobody za protištátne sprisahanie. V roku 1988 bol odsúdený na ďalších 15 rokov za sprisahanie s cieľom utiecť z väzenia.

"Jedinou možnosťou, ako by som využil prezidentské právomoci a posadil Leopolda Lópeza na lietadlo, aby mohol odísť do USA a zostať tam, by bolo, ak by mi dali Oscara Lópeza Riveru - muža za muža," povedal Maduro v televíznom prejave.

Hovorca amerického veľvyslanectva v Caracase Madurove slová nekomentoval. Americký prezident Barack Obama vyzval na prepustenie opozičného venezuelského lídra, ktorého nazval politickým väzňom. Podľa venezuelskej hlavy štátu je však politickým väzňom López Rivera. Portoriko je teraz politicky tzv. nezačleneným územím USA, respektíve slobodným pridruženým štátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok