Začal sa výber porotcov pre proces s bostonským atentátnikom

SITA TA3
5.1.2015 07:50

V Bostone sa dnes začal výber členov súdnej poroty pre proces s obvineným atentátnikom z bostonského maratónu Džocharom Carnajevom. Sudca George O'Toole na dnešnom zasadnutí súdu predstavil časový harmonogram procesu, ktorý by sa mal začať 26. januára a trvať tri až štyri mesiace.

Na pojednávaní, konanom za prísnych bezpečnostných opatrení, sa zúčastnil aj Džochar Carnajev. Pred budovou hliadkovali desiatky príslušníkov polície, uviedla agentúra AP.

Počas nasledujúcich troch dní bude pred federálny súd predvolaných približne 1200 potenciálnych porotcov. Spomedzi nich vyberú 12 riadnych členov poroty a šiestich náhradníkov, ktorí napokon rozhodnú o Carnajevovom osude.
Dvojitý výbuch v cieľovej rovinke bostonského maratónu zabil 15. apríla 2013 troch ľudí, vyše 260 osôb utrpelo zranenia. Išlo o najkrvavejší teroristický útok v Spojených štátoch od 11. septembra 2001.

Prokuratúra 21-ročného Carnajeva obvinila, že spolu s bratom Tamerlanom umiestnil dve bomby vyrobené z tlakových hrncov v blízkosti cieľovej rovinky maratónu. Tamerlan zahynul o niekoľko dní neskôr pri prestrelke s políciou.
Džochar Carnajev trvá na svojej nevine. Za 17 z celkovo 30 bodov federálnej obžaloby vznesenej mu hrozí trest smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok