Zeman: Jaceňuk si neželá mierové riešenie krízy na Ukrajine

TASR
4.1.2015 07:29

Český prezident Miloš Zeman vyjadril presvedčenie, že ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk si neželá mierové vyriešenie krízy na východnej Ukrajine. Informoval o tom v sobotu Český rozhlas.

Zeman: Jaceňuk si neželá mierové riešenie krízy na Ukrajine
SITA

Súčasná ukrajinská politika má podľa Miloša Zemana dve tváre: jednu zosobňuje prezident Petro Porošenko, ktorý "môže byť človekom mieru", a druhú predstavuje premiér Jaceňuk, ktorý podľa Zemana zaujíma nekompromisný postoj k proruským povstalcom.

"Súdiac podľa niektorých výrokov premiéra Jaceňuka sa domnievam, že je to skôr premiér vojny, pretože nechce mierové riešenie, ktoré doporučuje celá Európska komisia, ale chce tento problém rozhodnúť silou," povedal český prezident v rozhovore pre denník Právo.

Podľa Zemana sú ľudia málo informovaní, čo sa týka diania na Ukrajine, idealizujú si ho a neprávom ho pripodobňujú k nežnej revolúcii v bývalom Československu.

"Miera korupcie na Ukrajine je jedna z najvyšších na svete. Preto tvrdím, že Majdan nebola žiadna demokratická revolúcia, a domnievam sa, že na Ukrajine prebieha občianska vojna," vyhlásil prezident Zeman.

Súčasne pripustil, že jeho vyjadrenia k ukrajinskej kríze môžu mať vplyv na pokles jeho popularity u českej verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok