Irán kritizoval nové sankcie USA

TASR
31.12.2014 18:03

Irán kritizoval najnovšie sankcie USA zamerané proti tým, ktorí podľa Washingtonu pomáhali Teheránu vyhýbať sa doterajším sankčným opatreniam alebo porušovali ľudské práva.

Irán kritizoval nové sankcie USA
SITA

Podľa iránskej vlády sú v rozpore s duchom medzinárodných rozhovorov o iránskom jadrovom programe, uviedla dnes agentúra Reuters.

Americké ministerstvo financií zaradilo v utorok na zoznam sankcionovaných fyzických a právnických osôb päť jednotlivcov a jednu firmu pre podozrenie, že pomáhali iránskej vláde nakupovať alebo získavať americkú menu, ako aj dve ďalšie spoločnosti spájané s porušovaním ľudských práv.

Podľa Teheránu by sa nové sankcie mohli odraziť na rozhovoroch o jadrovom programe, ktoré vedie Irán so šesticou svetových veľmocí, označovaných v tejto súvislosti za skupinu P5+1 - Spojenými štátmi, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom, Čínou a Britániou.

"V čase, keď prebiehajú rokovania s P5+1, takýto krok vyvoláva pochybnosti o úmysloch Ameriky a je v rozpore s princípmi dobrej vôle," uviedla hovorkyňa iránskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorú citovala štátna tlačová agentúra IRNA. Podľa hovorkyne je krok USA zameraný výlučne na publicitu a nijako neovplyvní obchodnú politiku islamskej republiky.

Predstaviteľ amerického ministerstva financií zdôraznil, že utorkové rozhodnutie je súčasťou uplatňovania existujúceho sankčného režimu a že Spojené štáty nepodporujú uvaľovanie ďalších nových sankcií v súvislosti s iránskym jadrovým programom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok