Súd nepotrestal Navaľného za účasť na nepovolenej demonštrácii

TASR
31.12.2014 13:07

Ruský súd sa dnes rozhodol nepotrestať opozičného lídra a blogera Alexeja Navaľného za účasť na utorkovom nepovolenom proteste v centre Moskvy, ktorou porušil podmienky svojho domáceho väzenia.

Súd nepotrestal Navaľného za účasť na nepovolenej demonštrácii
SITA/AP

Na demonštrácii neďaleko Kremľa sa v utorok popoludní zhromaždili tisíce Navaľného stúpencov. Polícia protest rozohnala a zadržala vyše 200 osôb. Zaistila aj samotného Navaľného, ktorého odviezla domov a zabránila mu odísť z bytu.

Ruská Federálna väzenská služba (FSIN) upovedomila príslušný moskovský súd, že Navaľnyj účasťou na proteste porušil podmienky svojho domáceho väzenia. Súd sa však rozhodol vo veci nekonať a vrátil oznámenie naspäť väzenskej službe, uviedla agentúra RIA Novosti.

Hovorkyňa súdu zdôraznila, že Navaľnyj je už odsúdený a príslušný verdikt už - napriek jeho účasti na proteste - nie je možné zmeniť.

Alexeja Navaľného v utorok odsúdili na tri a pol roka väzenia za finančný podvod s podmienečným odkladom päť rokov. Rovnakú výšku trestu, avšak nepodmienečne, udelil súd jeho bratovi Olegovi. Demonštrácia v centre Moskvy bola reakciou na tento verdikt.

Alexej Navaľnyj by mal zostať v domácom väzení, v ktorom je od februára 2013, až pokým nenadobudne platnosť utorkový verdikt. To by sa malo stať až začiatkom februára budúceho roku. Právnici podali sťažnosť voči tomu, že ich klient musí až dovtedy zostať v domácom väzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok