Slováci zdolali Nemcov a postúpili do štvrťfinále, Réway zaznamenal hetrik

SITA
31.12.2014 06:33

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela na svetovom šampionáte juniorov v Kanade vo svojom záverečnom vystúpení v základnej A-skupine, keď v utorok v Montreale zdolala výber Nemecka 5:2 a zabezpečila si postup do štvrťfinále.

Slováci zdolali Nemcov a postúpili do štvrťfinále, Réway zaznamenal hetrik
SITA/AP

Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak splnili základný cieľ, s ktorým do zámoria cestovali - nebojovať o záchranu a zahrať si v play-off. Mladí Slováci s určitosťou skončia v skupine na 3. mieste a v boji o postup do semifinále ich čaká duel proti druhému tímu z B-skupiny, ktorá sa hrá v Toronte.

Vo veľmi dôležitom súboji si slovenské družstvo vypracovalo trojgólový náskok už v I. tretine, brankára Šaripova postupne prekonali Lantoši, Réway a Sukeľ. Pred prvou sirénou síce skorigoval v presilovke Tiffels, no po bezgólovej druhej dvadsaťminútovke pridal ďalší presný zásah kapitán Réway.

Druhýkrát sa do streleckej listiny zapísal aj Nemec Tiffels, ktorý Godlu prekonal z trestného strieľania za faul Černáka. Martin Réway skompletizoval hetrik "oblúčikom" do opustenej nemeckej bránky pri power-play súpera.

Slovenskí hráči majú v nasledujúcich dvoch dňoch voľno, štvrťfinálový duel ich čaká v piatok 2. januára 2015. 

Výsledok - A-skupina (Montreal): 
Slovensko - Nemecko 5:2 (3:1, 0:0, 2:1)
Góly: 10. Lantoši (Cehlárik, Černák), 14. Réway (Šoltés), 16. Sukeľ (Koyš, Rosandič), 45. Réway, 60. Réway - 19. Tiffels (Kahun), 46. Tiffels (z tr. strieľania) 
Vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaukokari (Fín.), Öhlund - Malmqvist (obaja Švéd.), Wüst (Švaj.), 5568 divákov 

Zostavy:
Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Pavúk, Jendroľ - Réway, Lantoši, Cehlárik - Skalický, Sukeľ, Koyš - R. Bondra, Kabáč, Petráš - Šoltés, D. Rehák, Paulovič 
Nemecko: Šaripov - Müller, Wissmann, Bender, Moser, Trinkberger, Saeftel, Kurz - Michaelis, Eisenschmid, N. Sturm - Tuomie, Tiffels, Kahun - Wiederer, Schmidpeter, Pfohl - Filin, Kammerer, Eder

Priebeh zápasu:
Po opatrnejšom úvode postupne prebrali iniciatívu mladí Slováci a v závere 10. min sa ujali vedenia - Lantoši unikol defenzíve súpera a blafákom po ľade zasunul puk za Šaripova - 1:0. Netrvalo dlho a do listiny strelcov sa zapísal aj Réway - ten najprv vybojoval puk v útočnom pásme, atakovaný ho prenechal Šoltésovi, jeho pokus sa dostal opäť k Réwayovi a mladý útočník Sparty Praha upravil na 2:0.

Tretí gól pridal Sukeľ, ktorého pred Šaripovom našiel spoza bránky Koyš - 3:0. Vylúčenie Cehlárika potom využil Tiffels a skorigoval na rozdiel dvoch gólov.

V druhej tretine boli aktívnejší Nemci, pomohli im k tomu aj vylúčenia Skalického a Holendu. Brankár Godla však v dôležitých okamihoch podržal spoluhráčov a skóre sa nemenilo.

Na začiatku tretej časti si slovenský gólman poradil aj s veľkou šancou Kahuna. Na opačnej strane potrestal Réway zlú rozohrávku Šaripova a do prázdnej bránky zvýšil na 4:1. O minútu neskôr Nemci upravili opäť na rozdiel dvoch gólov, opäť Tiffels tentokrát skóroval z trestného strieľania po faule Černáka.

Definitívnu bodku za duelom dal kapitán Réway, ktorý v poslednej minúte skompletizoval hetrik - v strednom pásme využil pri power-play súpera nepresnosť nemeckého mužstva a "oblúčikom" pridal piaty gól Slovákov. 

Tabuľka: 
1. Kanada 3 3 0 0 0 16:1 9 - istý postup do štvrťfinále 
2. USA 3 2 1 0 0 11:1 8 - istý postup do štvrťfinále 
3. Slovensko 4 2 0 0 2 7:14 6 - istý postup do štvrťfinále 
4. Fínsko 3 0 0 1 2 3:8 1 
5. Nemecko 3 0 0 0 3 2:15 0 

Hlasy (zdroj: SZĽH, IIHF):
Ernest Bokroš (tréner SR "20"): "Najdôležitejší zápas na turnaji sme zvládli a všetkým chlapcom za výkon, ktorý odviedli v zápase proti Nemecku, ďakujeme. Predovšetkým sme duel zvládli v hlavách a základ víťazstva sme položili v prvej tretine, ktorú sme vyhrali 3:1. V druhej časti nás pribrzdili vylúčenia, ale ďalší gól v oslabení sme neinkasovali a v tretej tretine pridali ešte ďalšie dva presné zásahy. Sme šťastní, že sme zvíťazili a postúpili do štvrťfinále, kde si môžeme zápas užiť a pokúsiť sa o malý zázrak."

Pat Cortina (tréner Nemecka "20"): "Nemôžem povedať, že by mi prekážal náš vstup do duelu. Potom sme však urobili niekoľko individuálnych chýb a každú z nich potrestal súperom gólom. Za takého stavu, keď musíte doháňať trojgólový náskok súpera, je veľmi náročné hrať. Z tohto duelu sa musíme poučiť a musíme to urobiť veľmi rýchlo."

Martin Réway (útočník SR "20", autor hetriku): "Po víťazstve máme všetci nádherný pocit. Verili sme, že uspejeme a napokon sme skončili v skupine tretí. Je to pozitívum pre nás na tomto šampionáte aj pre nasadenie na nasledujúcich MS. A je to dobrá správa pre hokejovú budúcnosť Slovenska. Teraz síce máme dva voľné dni, no nemyslím si, že budeme oslavovať. Možno nás čaká špeciálna večera s trénermi, ako každý rok. Niekoľko chalanov v kabíne sa necíti ideálne a preto musíme urobiť všetko pre to, aby sme všetci boli pripravení nastúpiť v nasledujúcom súboji."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok