Putinovho kritika Navaľného uznali vinným z krádeže, verdikt vyvolal protesty

SITA TA3
30.12.2014 09:21

Moskovský okresný súd v utorok opozičnému kritikovi Alexejovi Navaľnému udelil 3,5-ročný len podmienečný trest. Jeho brata však Olega však na 3,5 roka poslal do väzenia.

Putinovho kritika Navaľného uznali vinným z krádeže, verdikt vyvolal protesty
SITA/AP

Prokuratúra žiadala pre Navaľného až desať rokov väzenia v súvislosti s obvineniami so sprenevery vyše 30 miliónov rubľov vyše 430-tisíc eur). Navaľný nad rozsudkom neskrýval rozčarovanie a sudkyne Jeleny Korobčenkovej sa opýtal, či sa za verdikt nad jeho bratom "nehanbí". "Prečo ho posielate do väzenia? Aby ste ma potrestali ešte viac?" vyhlásil.

Navaľný je v prísnom domácom väzení už vyše ôsmich mesiacov. Popredného kritika politiky Kremľa známeho predovšetkým odhaľovaním korupcie vo vládnych kruhoch ešte v júli minulého roka usvedčili zo sprenevery v úrade gubernátora Kirovskej oblasti, kde pôsobil ako poradca. Pôvodný trest v podobe päťročného pobytu vo väzení mu neskôr zmenili na podmienečný. V apríli ho súd v Moskve uznal vinným z ohovárania a udelil mu pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (v prepočte viac ako šesťtisíc eur).

Navaľný porušil domáce väzenie, zatkli ho

Kritik Kremľa Alexej Navaľný uviedol, že v utorok porušil svoje domáce väzenie, aby sa pridal k opozičnému zhromaždeniu v Moskve. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo ho ruský súd uznal vinným zo sprenevery. "Áno, je tu to domáce väzenie. Ale dnes chcem byť s vami. Takže idem," uviedol Navaľný na Twitteri, pričom zverejnil fotku seba v metre. Následne však napísal, že bol zatknutý. "Nemôžu ale zatknúť každého," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok