Ruská ekonomika klesla prvýkrát za posledných päť rokov

SITA TA3
29.12.2014 10:52

Ruská ekonomika v novembri klesla o 0,5 %. V medziročnom porovnaní tak oslabila prvýkrát od októbra 2009. Údaje, ktoré zverejnilo v pondelok ruské ministerstvo hospodárstva, znamenajú doteraz najsilnejší signál negatívnych dopadov západných sankcií a prudkého poklesu cien ropy.

Tlak sa zrejme bude stupňovať

Na výkon ekonomiky v jedenástom mesiaci roka podľa ministerstva negatívne vplývalo oslabenie v stavebníctve, službách a poľnohospodárstve. Tlak na ekonomiku sa bude pravdepodobne ďalej stupňovať, keďže ceny ropy v reakcii na rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, ktorá odmietla stabilizovať trh obmedzením ťažby, tento mesiac výrazne zrýchlili prepad.

Nízke ceny ropy stáli aj za predchádzajúcim poklesom ruskej ekonomiky v roku 2009. Tento rok však na hospodárstvo zatlačili aj sankcie Západu pre anexiu ukrajinského polostrova Krym Ruskom a úlohu Moskvy v separatistickom povstaní na východe Ukrajiny.

Najhoršia kríza od bankrotu

Ruské firmy pre sankcie prakticky stratili prístup na západné kapitálové trhy a krajinu zasiahla najhoršia menová kríza od roku 1998, kedy musela vyhlásiť štátny bankrot.

Ruský rubeľ od začiatku roka prudko oslabil a voči americkému doláru sa tento mesiac obchodoval so stratou vyše 50 %. Mena sa čiastočne zotavila po tom, čo vláda zaviedla neformálnu kontrolu kapitálu a centrálna banka prudko zvýšila úrokové sadzby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok