Na Ukrajine odpojili jeden z blokov jadrovej elektrárne

TASR
28.12.2014 12:02

Jeden zo šiestich blokov jadrovej elektrárne v Záporoží na východe Ukrajiny odpojili dnes jej prevádzkovateľ od energetickej siete. Dôvodom odpojenia je porucha generátora, informovala agentúra AP.

Na Ukrajine odpojili jeden z blokov jadrovej elektrárne
TASR

Podľa štátnej energetickej spoločnosti Energoatom bol dnes ráno šiesty blok Záporožskej jadrovej elektrárne odpojený od energetickej siete, aby sa predišlo vnútornému poškodeniu generátora. Iné informácie o odstávke jedného z blokov najväčšej jadrovej elektrárne v Európe zástupca spoločnosti neuviedol, ale dodal, že radiácia v oblasti je na prijateľnej úrovni.

Tento mesiac ide už o druhý blok tejto elektrárne, ktorý musel byť odstavený. Prevádzku prvého bloku sa po niekoľkých dňoch podarilo obnoviť.

Jednotlivé bloky elektrárne v Záporoží boli uvedené do prevádzky v rokoch 1984-1995. V ostatných rokoch pokrývajú viac ako 22 percent celkovej spotreby elektrickej energie na Ukrajine.


Podľa medzinárodného dohovoru, prijatého po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyli z roku 1986, by každá krajina mala Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok