Poľnohospodárov naďalej trápi veľký pokles nákupných cien agrokomodít

TA3
27.12.2014 12:33

Poľnohospodárov v roku 2014 najviac trápil a stále ešte trápi veľký pokles nákupných cien mnohých rastlinných aj niektorých živočíšnych komodít a s ním spojená nízka miera speňažovania ich produkcie. Uviedol to pre TASR predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.

Poľnohospodárov naďalej trápi veľký pokles nákupných cien agrokomodít
SITA

"V dôsledku toho dosiahli v mnohých prípadoch len 60-% až 90-% cenovú úhradu nákladov, čo je z dlhodobého hľadiska neúnosné," zdôraznil.

Potravinári sa podľa neho museli zasa vyrovnávať s tlakom obchodných reťazcov na dodávateľské podmienky, ktorý nebol v porovnaní s minulosťou o nič menší.

Očakávania, že by na základe sústredených poznatkov mohla byť nerovnováha v potravinovom reťazci konečne riešená aj na úrovni celej EÚ, sa opäť nenaplnili a Európska komisia vsadila iba na princíp etickej samoregulácie. Ten zatiaľ nepriniesol očakávané výsledky nikde, kde sa ho pokúsili využiť a iné to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude ani teraz.

Spoločnou úlohou bola podľa Semančíka príprava nového programovacieho obdobia z hľadiska podpornej politiky, najmä schvaľovanie Programu rozvoja vidieka. "Na pohľad to síce bezprostredne nesúviselo s produkčnou výkonnosťou odvetvia, lenže v konečnom dôsledku išlo o podnikateľské prostredie, ktoré má významný vplyv na vonkajšiu i vnútornú konkurenčnú schopnosť domácich výrobkov a výrobcov," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok