Putin schválil novú doktrínu: NATO je pre Rusko hlavné nebezpečenstvo

TASR TA3
26.12.2014 15:42

Ruský prezident Vladimir Putin dnes odobril novú vojenskú doktrínu Ruskej federácie, informovala agentúra RIA Novosti. Ako uviedla agentúra TASS, ide o pôvodnú "obrannú doktrínu s istými spresneniami".

Podľa TASS má doktrína naďalej obranný charakter, ale berie do úvahy nové hrozby, vrátane "tej z Ukrajiny, ako aj zo severnej Afriky, Sýrie, Iraku a Afganistanu".
Za hlavné vonkajšie nebezpečenstvo sa v dokumente označuje zväčšovanie vojenského potenciálu NATO a destabilizácia situácie v rôznych častiach sveta.

Najväčším ohrozením zvnútra sú pre Rusko aktivity vedúce k destabilizácii situácie v krajine a terorizmus, píše sa v doktríne. V dokumente sa uvádza, že posilňovanie kapacít NATO a jej funkcií v rozpore s medzinárodným právom a približovanie sa vojenskej infraštruktúry členských krajín NATO k hraniciam Ruska sú hlavným vonkajším vojenským ohrozením Ruska.

Dokument, ktorý sa objavil aj na webovej stránke Kremľa, upozorňuje i na to, že destabilizácia situácie v jednotlivých krajinách a regiónoch, podkopávanie globálnej a regionálnej stability, hromadenie vojenských kontingentov cudzích štátov či ich skupín na území krajín, ktoré susedia s Ruskou federáciou a jej spojencami, ako aj v priľahlých oblastiach, možno považovať za prejav politického a vojenského tlaku na Ruskú federáciu. Ten sa prejavuje aj budovaním systému protiraketovej obrany, ktorý narušuje globálnu stabilitu a doterajšiu rovnováhu síl v tejto oblasti.

V doktríne sa ako vonkajšie ohrozenie Ruska označuje aj "podvratná činnosť zahraničných tajných služieb a organizácií, rastúca hrozba extrémizmu a terorizmu a nedostatok účinnej medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti, rovnako ako aj šírenie zbraní hromadného ničenia, rakiet a raketových technológií," napísala agentúra TASS.

Hovorkyňa aliancie: NATO nepredstavuje pre Rusko žiadnu hrozbu

NATO "nepredstavuje pre Rusko žiadnu hrozbu", vyhlásila dnes hovorkyňa Severoatlantickej aliancie Oana Lungescová. Reagovala tak na novoprijatú ruskú vojenskú doktrínu, ktorá zahŕňa NATO a americké obranné systémy medzi hlavné bezpečnostné hrozby Ruska.

"Každý krok, ktorý NATO podnikne na zaistenie bezpečnosti svojich členov, má jednoznačne obranný charakter, je primeraný a v súlade s medzinárodným právom," uviedla hovorkyňa NATO Lungescová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

"V skutočnosti práve kroky Ruska, vrátane tých súčasných na Ukrajine, porušujú medzinárodné právo a podkopávajú bezpečnosť Európy," dodala.

"NATO sa bude naďalej snažiť o konštruktívny dialóg s Ruskom, ale ten je možný iba v prípade, ak bude Rusko dodržiavať medzinárodné právo a zásady - vrátane práva národov zvoliť si slobodne vlastnú budúcnosť," vyhlásila hovorkyňa NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok