Novozélanďanovi hrozia za fotku Buddhu so slúchadlami štyri roky

TASR
26.12.2014 12:38

Novozélandský občan, ktorý bol v Mjanmarsku obvinený z urážky náboženského cítenia, dnes pred súdom vyhlásil, že sa necíti byť vinný. Bohorúhačstva sa podľa obžaloby dopustil tým, že v rámci reklamnej kampane na svoj bar použil aj psychedelické vyobrazenie Buddhu so slúchadlami na ušiach, ktoré zverejnili na Facebooku.

Novozélanďanovi hrozia za fotku Buddhu so slúchadlami štyri roky
SITA/AP

Ak mjanmarský súd uzná Novozélanďana Phila Blackwooda za vinného, hrozia mu najmenej štyri roky väzenia. Obžalovaný bol spolu so svojimi dvoma miestnymi spoločníkmi.

Obrázok, ktorý "zavesili" na svoju facebookovú stránku, aby spropagovali nízke ceny vo svojom bare, vyvolal na internete veľmi živú odozvu - okrem iného aj pre to, že Mjanmarsko zažíva nárast počtu ľudí hlásiacich sa k budhizmu.

Aj v dôsledku toho nemenovaný zamestnanec úrad pre cirkevné záležitosti podal na trojicu prevádzkovateľov baru trestné oznámenie za bohorúhačstvo. Úrady bar zavreli. Trojica obžalovaných čakala na súdny proces vo väzbe. Proces sa začal 18. decembra a dnes vyvrcholil vynesením rozsudku, ktorým Novozélanďana zbavil viny.

Blackwood dnes pred súdom vypovedal, že obrázok z facebookovej stránky odstránil ihneď, ako si uvedomil, že ho zdieľalo mnoho používateľov internetu a že vyvolal pobúrenie.

"Verím, že podľa zákona (trestný) čin musí byť zámerný, vykonaný s úmyslom uraziť," povedal Blackwood a zopakoval, že nemal v úmysle uraziť budhistov.

Blackwoodov právnik Mya Thway informoval, že prostredníctvom Facebooku dostal anonymné vyhrážky, ktorých autori mu hrozili  rozštvrtením a spálením jeho tela za to, že sa ujal prípadu.

Po páde vojenského režimu mjanmarská vláda zrušila obmedzenia v oblasti slobody prejavu, združovania a slobody médií, ale jej reformy sprevádza razantný nárast budhistického nacionalizmu. Jeho hlavným terčom sú moslimovia, ktorí tvoria asi päť percent z 53 miliónov obyvateľov. Od júna 2012 pripravila vlna násilia v Mjanmarsku o život už najmenej 240 ľudí, väčšinou moslimov.

Z iniciatívy budhistických nacionalistických skupín, najmä Výboru na ochranu rasy a náboženstva, v súčasnosti mjanmarský parlament prerokúva balík zákonov, vrátane nariadenia o náboženskej konverzii a uzatváraní manželstiev príslušníkov rozličných vierovyznaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok