Putin: Kirgizsko podpísalo dohodu o vstupe do EEÚ

TASR TA3
23.12.2014 17:11

Kirgizsko podpísalo dnes dohodu o vstupe do Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ), oznámil ruský prezident Vladimir Putin. "Dohoda o vstupe Kirgizska bola práve podpísaná. Sme presvedčení, že členstvo Arménska a Kirgizska v Eurázijskej ekonomickej únii zodpovedá kľúčovým národným záujmom týchto krajín," citoval Putina spravodajský server Sputnik.

Putin: Kirgizsko podpísalo dohodu o vstupe do EEÚ
SITA/AP

Arménsko podpísalo dohodu už skôr, pripomenula agentúra TASS. Podľa nej sa očakáva, že Kirgizsko vstúpi do únie 1. mája 2015.

Putin po skončení summitu Eurázijskej hospodárskej komisie taktiež vyhlásil, že EEÚ je otvorená aj ďalším krajinám. "EEÚ je otvorená všetkým našim susedom, Spoločenstvu nezávislých štátov, partnerom na východe a západe," povedal šéf Kremľa.

Moskvou vedenú úniu tvoria Rusko, Bielorusko, Kazachstan a Arménsko. Fungovať začne od 1. januára 2015. Okrem voľného obchodu bude EEÚ koordinovať finančné systémy svojich členov a regulovať ich priemyselnú a poľnohospodársku politiku, ako aj trh práce a dopravnú sieť, uviedla agentúra AP.


Podľa nej sa Moskva pokúšala pritiahnuť do EEÚ aj Ukrajinu, avšak promoskovský ukrajinský prezident Viktor Janukovyč bol vo februári zosadený a východ krajiny sa ocitol vo vojne.


Dohodu o vytvorení EEÚ podpísali 29. mája v Astane prezidenti Ruska, Bieloruska a Kazachstanu - Vladimir Putin, Alexander Lukašenko a Nursultan Nazarbajev.


Podľa agentúry RIA Novosti prejavili vtedy záujem o vstup do EEÚ aj Arménsko, Kirgizsko a Tadžikistan. Ruský prezident vyjadril presvedčenie, že do EEÚ vstúpi v budúcnosti viac krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok