Útoky z posledných dní spolu nesúvisia, vyhlásil francúzsky premiér

SITA TA3
23.12.2014 09:54

Najnovšie útoky vo francúzskych mestách, ktoré vyvolali obavy z terorizmu, v skutočnosti nemajú medzi sebou nijakú súvislosť. V utorok to vyhlásil francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý vyzýva obyvateľov, aby zostali pokojní a zdržali sa prehnaných reakcií.

Útoky z posledných dní spolu nesúvisia, vyhlásil francúzsky premiér
SITA/AP

Udalosti podľa neho neboli teroristickými činmi, napriek tomu však ohlásil sprísnenie bezpečnostných opatrení na verejných priestranstvách v období sviatkov. Francúzsky prezident François Hollande takisto vyjadril presvedčenie, že "tieto tri udalosti nie sú prepojené".

V centre mesta Nantes na západe Francúzska v pondelok zranil 10 ľudí vodič dodávkového auta, ktorý s ním vošiel na hlavné námestie, kde sa práve konajú vianočné trhy. Jedenástym zraneným bol páchateľ, ktorý sa po náraze do chodcov začal bodať nožom. Počas predošlého večera vyčíňal v meste Dijon 40-ročný muž, ktorý zrazil autom 13 chodcov, pričom pokrikoval moslimské heslo Boh je najväčší. Podľa oficiálnych zdrojov trpeli obaja vodiči dlhodobými duševnými poruchami.

Všetci zrazení chodci vyviazli so zraneniami. Udalosť označovaná za možný teroristický čin sa cez víkend odohrala aj na jednom z predmestí Tours, kde troch policajtov zranil nožom útočník, ktorý nedávno konvertoval na islam. Dvadsaťročného páchateľa pochádzajúceho z Burundi zastrelili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok