Putin: Prímerie na východe Ukrajiny sa dodržiava

TASR TA3
23.12.2014 06:52

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a prezidentmi Ukrajiny a Francúzska Petrom Porošenkom a Françoisom Hollandom, ktorého témou bola kríza na Ukrajine, povedal, že prímerie medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny sa vo všeobecnosti dodržiava.

Putin: Prímerie na východe Ukrajiny sa dodržiava
SITA/AP

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

"S uspokojením môžeme konštatovať, že bojujúce strany vyhlásené prímerie v uplynulých dňoch vo všeobecnosti dodržiavali," uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa vyhlásenia považujú lídri spomínaných krajín za priority zabezpečenie prímeria v budúcnosti, dohodu o demarkačnej línii medzi bojujúcimi stranami, stiahnutie ťažkých zbraní a vzájomnú výmenu zajatcov.


Zároveň sa dohodli na tom, že ďalšie zasadanie tzv. kontaktnej skupiny, skladajúcej sa zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, sa uskutoční tento týždeň v stredu a v piatok. Oznámila to kancelária ukrajinského prezidenta, miesto konania stretnutia však zatiaľ nie je známe.


Kontaktná skupina sa naposledy zišla v bieloruskom hlavnom meste Minsk 19. septembra. Mierové rozhovory boli odvtedy niekoľkokrát odložené, pretože strany konfliktu sa nevedeli dohodnúť buď na termíne, alebo na agende.

Od 9. decembra platí v Donbase nové prímerie, s ktorým súhlasili obe strany konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok