USA popreli, že môžu za výpadok internetu v KĽDR

TASR TA3
23.12.2014 06:27

Takmer desať hodín nefungoval v pondelok v Severnej Kórei internet. Na Twitteri to oznámil americký výskumný ústav Dyn Research, ktorý sleduje funkčnosť internetu na celom svete.

Podľa neho sa výpadok, ktorý trval 9,5 hodiny, už podarilo odstrániť. Až v najbližších hodinách sa však ukáže, či je pripojenie stabilné, alebo sa vráti k nestabilite pred kolapsom, povedal telefonicky pre agentúru Reuters Jim Cowie z Dyn Research.

Agentúra Reuters tvrdí, že výpadok sa podarilo odstrániť len čiastočne a niektoré stránky štátnych inštitúcií sú stále neprístupné.

Okamžite sa objavili špekulácie, že za kolapsom severokórejského internetu môžu byť USA, ktoré obvinili Pchjongjang z ničivého hackerského útoku na filmové štúdiá Sony Pictures. Tie po vyhrážkach hackerov zrušili vianočnú premiéru komédie Šialené interview, v ktorej tajná služba CIA naverbuje dvoch novinárov, aby spáchali atentát na severokórejského vodcu Kim Čong-una.


Dvaja nemenovaní americkí predstavitelia však pre televíziu NBC popreli akýkoľvek podiel USA na problémoch s internetom v KĽDR. Podľa denníka New York Times bežní obyvatelia výpadok takmer nezaznamenajú, keďže pripojenie k internetu je vyhradené najmä politickým elitám. Navyše KĽDR má oficiálne iba niečo viac ako 1000 IP adries, zatiaľ čo v USA sú ich miliardy.


Po útoku na štúdiá Sony Pictures sa ešte viac vyhrotili vzťahy medzi USA a KĽDR. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová v pondelok povedala, že Severná Kórea by mala štúdiá odškodniť. USA podľa nej zvažujú niekoľko možností, ako na útok reagovať, Harfová ich ale nekonkretizovala.

Južná Kórea: Za kyberútokom na jadrové elektrárne môže byť KĽDR

Južná Kórea nevylučuje, že do kybernetického útoku na spoločnosť prevádzkujúcu jej jadrové elektrárne bola zapojená Severná Kórea. O pomoc pri vyšetrovaní tohto prípadu požiadala aj Spojené štáty, oznámila v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia prokuratúry v Soule.

Spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), ktorá prevádzkuje 23 juhokórejských atómových reaktorov, v pondelok oznámila, že jej počítačové systémy sa stali terčom útokov hackerov, ale unikli len menej dôležité údaje a bezpečnosť nukleárnych zariadení nebola ohrozená.

Spomínaný zdroj uviedol, že tento útok nesie niektoré podobnosti s predchádzajúcimi kybernetickými útokmi, v ktorých mala prsty Severná Kórea. Zatiaľ však nie je možné s istotou potvrdiť ani vylúčiť zapojenie KĽDR do útoku na KHNP.


Soul požiadal USA o pomoc z dôvodu, že k útoku na KHNP sa prihlásil používateľ sociálnej siete Twitter, ktorej sídlo sa nachádza v Spojených štátoch, uviedol ďalej zdroj z prokuratúry. Tento používateľ, ktorý sa označil za šéfa protijadrovej skupiny so sídlom na Havaji, požadoval odstavenie troch starnúcich jadrových reaktorov do štvrtka a výkupné za uniknuté dáta. V opačnom prípade pohrozil zverejnením ďalších dokumentov o juhokórejských jadrových zariadeniach.

Udalosť znepokojila verejnosť v Južnej Kórei, ktorá je formálne stále vo vojnovom stave so svojím severným susedom. Došlo k nej v čase, keď Spojené štáty obvinili Pchjongjang z ničivého kybernetického útoku na filmové štúdiá Sony Pictures a avizovali, že naň budú reagovať.

Južná Kórea obvinila vlani KĽDR zo série kybernetických útokov na svoje banky a elektronické médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok