Pchjongjang posilní jadrové sily, aby vyvážil nepriateľskú politiku USA

TASR
20.12.2014 14:01

Severná Kórea prisľúbila dnes oživenie svojej "jadrovej sily" ako protiváhy k nepriateľskej politike Washingtonu. Tvrdí, že ju Spojené štáty pod zámienkou porušovania ľudských práv plánujú napadnúť.

Pchjongjang posilní jadrové sily, aby vyvážil nepriateľskú politiku USA

"Teraz sa nepriateľská politika s cieľom napadnúť našu krajinu pod zámienkou porušovania ľudských práv stala zjavná. Myšlienka denuklearizácie Kórejského polostrova je už sama o sebe neplatná," povedal hovorca rezortu diplomacie, ktorého citovala severokórejská agentúra KCNA.

"Naše snahy posilniť našu obrannú vojenskú silu, vrátane tej jadrovej, sa v každom smere zdvojnásobia," uvádza sa vo vyhlásení rezortu zahraničia KĽDR.

Členské štáty OSN vyzvali vo štvrtok bezpečnostnú radu, aby zvážila nahlásenie KĽDR Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu za zločiny proti ľudskosti.

Správa Vyšetrovacej komisie OSN z februára tohto roka detailne popisuje rozsiahle zneužívanie zo strany severokórejského režimu, vrátane väzenských táborov, systematického zneužívania, hladovania a vraždenia, ktoré je porovnateľné so zverstvami z obdobia nacizmu, napísala agentúra Reuters.

Podľa nej je však vyšetrovanie na pôde ICC, ktorý sa zaoberá vážnymi trestnými činmi ako genocída či iné zločiny proti ľudskosti, málo pravdepodobné. Čína by pravdepodobne využila svoje právo veta, aby tento proces zablokovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok