Na čoraz tvrdšie sankcie Západu odpovedá Moskva posilnením jadrového arzenálu

TA3 TASR
20.12.2014 11:21

Po Európskej únii a Spojených štátoch predstavila nové sankcie proti Rusku aj Kanada. Všetky opatrenia majú spoločný menovateľ - anexiu Krymu a angažovanosť Moskvy na východoukrajinskom konflikte. Pri tlaku Západu ruský prezident Vladimir Putin hovorí o udržaní globálnej rovnováhy.

Moskva je pripravená na odvetné opatrenia voči USA a Kanade

"Odporučili sme Washingtonu a Ottawe, aby zvážili následky takýchto krokov. Pripravíme odvetné opatrenia", informoval dnes hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.

Podľa spravodajského servera Sputnik hovorca poznamenal, že americké a kanadské sankcie ukazujú nezáujem Západu o vyriešenie konfliktu na Ukrajine.

Kanadský premiér Stephen Harper v piatok oznámil, že voči Rusku zavádzajú dodatočné hospodárske sankcie, obmedzenia na vývoz technológií používaných v ruskom v ropnom a plynárenskom priemysle a cestovné obmedzenia voči 20 ruským a ukrajinským občanom, informovala agentúra Ukrinform.

Americký prezident Barack Obama predtým vyhlásil, že Spojené štáty zavádzajú zákaz vývozu a dovozu tovarov, technológií a služieb na alebo z Krymu. Zároveň vyzval Rusko, aby ukončilo anexiu tohto územia.

Na základe nariadenia podpísaného Obamom americké spoločnosti a fyzické osoby nemôžu nakupovať nehnuteľnosti na Kryme ani finančne podporovať podniky na tomto polostrove.

Obama poveril americké ministerstvo financií, aby uvalilo sankcie na jednotlivcov a spoločnosti, ktoré v tejto oblasti podnikajú. Sankcie sa vzťahujú na 24 Ukrajincov a Rusov a niekoľko podnikov, ktoré podľa USA prispievajú k destabilizácii Ukrajiny.

Ako uviedla agentúra Reuters, tento krok Obamovej administratívy prichádza v tesnom závese za štvrtkovým rozhodnutím Európskej únie zakázať investičné aktivity na Kryme.

Rusko odmietlo nové americké sankcie ako zbytočné

Rusko odmietlo rozšírenie amerických sankcií na Krym a vyhlásilo, že je pripravené čakať, kým USA neuznajú jeho historické právo na Krymský polostrov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo ľútosť nad tým, že USA, ale ani Kanada, sa stále nedokážu vyrovnať s výsledkom marcového referenda na Kryme o jeho odtrhnutí od Ukrajiny a pripojení k Rusku. Západ vrátane EÚ referendum odsúdil a označil ho za nelegálne, pretože prebiehalo pod dozorom ruských vojakov.

Moskva Západu dnes odkázala, že ju nové sankcie neprinútia, aby sa vzdala Krymu, pretože tento polostrov je "historickou a integrálnou časťou Ruska". Ministerstvo zahraničných vecí dodalo, že Rusko pripravuje nešpecifikované odvetné opatrenia.

Ministerstvo v súvislosti so sankciami uviedlo ako príklad Kubu. Pripomenulo, že Spojeným štátom trvalo celé desaťročia, kým obnovilo diplomatické vzťahy s Kubou a zrušilo sankcie proti Havane.

"Bielemu domu trvalo polstoročie, kým pripustil, že ekonomická blokáda Kuby je zbytočná. Dobre, aj my si počkáme," uviedlo ruské ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok