Kofola vstupuje na balkánsky trh

TASR
19.12.2014 16:07

Česká skupina Kofola dotiahla do konca najväčšiu akvizíciu vo svojej histórii. Spolu so slovinskou investičnou spoločnosťou získala polovičný podiel vo firme, ktorá vyrába minerálnu vodu Radenska.

Kofola vstupuje na balkánsky trh
ČTK

Za desiatky miliónov eur si tak Kofola kúpila vstupenku na balkánsky trh. Zmluva bola podpísaná dnes, uviedli pražské noviny E15 s odvolaním sa na informáciu, ktorú zverejnil slovinský denník Delo.

Výrobcu minerálnej vody Radenska vlastnila spoločnosť Pivovarna Laško, ktorá je najväčším výrobcom nápojov v Slovinsku. Pivovarna Laško sa rozhodla v rámci reštrukturalizácie predať niektoré svoje aktíva. Rokovania o kúpe Radenskej sa ťahali celé mesiace. Dôvodom bola najmä cena a tiež podmienky predaja.

Kofola na kúpe spolupracovala so slovinskou investičnou skupinou P&P Group a podľa neoficiálnych informácií slovinského webu Finance.si za Radensku zaplatí okolo 60 miliónov eur, pričom 35 miliónov eur Kofola skutočne zaplatí a ďalších 30 miliónov eur predstavuje škrtnutý dlh Pivovaru Laško, vlastníka Radenskej, voči výrobcovi minerálok.

Radenska pre Kofolu predstavuje vstupnú bránu na balkánsky trh. Skupina Kofola tu plánuje vyhľadávať ďalšie akvizičné príležitosti. V minulom roku výrobca minerálok Radenska, ktorý má asi 200 zamestnancov, dosiahol tržby 31 miliónov eur, čo bolo o 0,5 % viac ako v predchádzajúcom roku.

Kofola momentálne pôsobí v Česku, na Slovensku, v Poľsku a Rusku. Minerálna voda Radenska patrí so svojou 140-ročnou históriou k silným značkám na Balkáne. Vstupom do spoločnosti Radenska Kofola získa aj ochutené vody Oaza a Ora, spoločne s izotonickým nápojom Spirit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok