Proti nevyplateným mzdám protestovalo vo Svidníku okolo 200 ľudí

TA3 SITA
19.12.2014 13:07

Okolo 200 zamestnancov odevnej spoločnosti I.C.A. s.r.o. vo Svidníku sa dnes popoludní zúčastnilo na protestnom zhromaždení pred bránami ich firmy.

Pracovníci spoločnosti chceli takýmto spôsobom poukázať na to, že nemajú vyplatené mzdy za október a november v plnej výške a majiteľ firmy im dlhuje aj výplatu za šesť dní (za august a október), keď bol výpadok vo výrobe nie z ich viny. Verejný protest organizovalo Odborové združenie KOVO. Zástupca firmy k nespokojným zamestnancom neprišiel.

Zúčastnení prijali výzvu, v ktorej sa uvádza, že dôrazne protestujú voči protiprávnemu zadržiavaniu  časti mzdy, ktorá im zo zákona prináleží. Okolo 300 pracovníkom dlhuje zamestnávateľ v priemere na osobu okolo 100 eur, čo v ich prípade znamená takmer jednu tretinu mesačnej mzdy. Tento stav im spôsobuje ťažké sociálne problémy, zvlášť v tomto predvianočnom období.

Vo výzve sa uvádza, že šičky a ďalší zamestnanci pracujú poctivo, často v chlade, produkujú pre majiteľa určité hodnoty a nedostávajú ani minimálnu mzdu. „Odmena za prácu je pre nás príliš nízka, nespravodlivá, zahanbujúca a ponižujúca. Chceme pracovať, ale nenecháme sa vykorisťovať,” zaznelo na ulici.

Zamestnávateľa vyzvali, aby im vyplatil zadržanú čiastku za šesť pracovných dní. Ak sa tak nestane, po Novom roku zorganizujú hlasovanie o štrajku v zmysle Ústavy SR. Podľa výsledkov hlasovania nevylučujú ani ostrý štrajk.

Predseda odborového zväzu vo firme I.C.A. Michal Viravec pre agentúru SITA povedal, že odborárov veľmi mrzí tento stav. Postavenie šičiek a ďalších robotníkov s nízkymi mzdami odborári považujú za nedôstojné. Aj preto sa rozhodli dnes verejne vyjadriť svoj nesúhlas s daným stavom. „Ľudia vážne nemajú z čoho žiť. Sú tu Vianoce. V iných firmách sa vyplácajú koncoročné odmeny, trináste platy, podiely a špeciálne prémie. Náš zamestnávateľ nedá svojim ľuďom ani to základné, čo im patrí,” uviedol odborový predák.

Podľa jeho slov s vedením firmy sa odbory snažia komunikovať. Naposledy sa mali stretnúť aj za účasti talianskeho majiteľa minulý týždeň, ale zástupcovia spoločnosti odmietli dialóg. Stalo sa tak opakovane. „Myslíme si, že vedenie spoločnosti narušilo sociálny dialóg. Na to sme tu, aby sme sa dohodli na postupových krokoch a keď sme si už niečo dohodli, tak to má rešpektovať jedna aj druhá strana,” zdôraznil Viravec. Upozornil aj na fakt, že okrem nevyplatenia miezd zamestnávateľ nevytvára ani vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí majú vo výrobe zimu.

Odborári do konca decembra už neplánujú žiadne nátlakové akcie. V novom roku to nevylučujú, povedal Viravec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok