Obama podpísal nové sankcie proti Rusku aj Venezuele

TA3, TASR
19.12.2014 12:05

Nové protiruské sankcie, ktoré podpísal americký prezident, zatiaľ zostanú neaktívne. Nový zákon tiež umožňuje uvaliť sankcie na predstaviteľov venezuelskej vlády.

Sankcie zatiaľ neuviedol do platnosti

Americký prezident Barack Obama podpísal zákon zavádzajúci nové sankcie voči Rusku pre jeho aktivity na Ukrajine a poskytujúci vojenskú pomoc Kyjevu. Americký líder však využil svoju právomoc a nové ekonomické sankcie voči Rusku bezprostredne do platnosti neuviedol. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na informácie od Bieleho domu.     

"Moja vláda bude pokračovať v úzkej spolupráci so spojencami a partnermi v Európe a medzinárodne, aby sme reagovali na vývoj na Ukrajine a pokračovali v prehodnocovaní a upravovaní našich sankcií ako odpovede na aktivity Ruska," uviedol Obama prostredníctvom tlačového vyhlásenia.     

"Stále sme pripravení postupne zmierňovať sankcie, ak Rusko podnikne správne kroky," dodal šéf Bieleho domu.

Mal pochybnosti

Právna norma nazvaná zákon o podpore slobody na Ukrajine na žiadosť Bieleho domu nestanovuje nové sankcie ako povinné a poskytuje Obamovi možnosť rozhodnúť, čo bude aktuálne v platnosti. Obama má tak možnosť zriecť sa sankcií v prípade, že určí, že sa tak deje v záujme národnej bezpečnosti.     

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest sa začiatkom tohto týždňa vyjadroval v zmysle, že Obama pravdepodobne podpíše novú legislatívu schvaľujúcu sprísnenie sankcií. Obama však podľa neho mal stále pochybnosti o tom, či je opatrenie v súlade s jeho taktikou schváliť sankcie v tandeme s Európskou úniou.     

Americký Senát i Snemovňa reprezentantov minulý týždeň jednohlasne prijali návrh zákona o podpore slobody na Ukrajine, ktorý však ešte musel podpísať prezident Obama, aby nadobudol platnosť.     

Nový zákon umožňuje uvalenie ďalších sankcií na ruské zbrojárske firmy i investorov do technicky najmodernejších ropných projektov. Zákon tiež počíta s poskytnutím vojenskej podpory pre ukrajinskú vládu v Kyjeve.

Sankcie proti Venezuele

Americký prezident Barack Obama podpísal aj zákon, ktorý mu umožňuje uvaliť sankcie na predstaviteľov venezuelskej vlády a ďalšie osoby obvinené z násilia voči protivládnym demonštrantom v juhoamerickej krajine. Informovala o tom agentúra AP.     

Zákon odsúhlasuje sankcie, ktoré zmrazujú majetok a zabraňujú udeleniu víz venezuelským predstaviteľom zapojeným do porušovania ľudských práv protestujúcich ľudí, ktorí v zime a na jar tohto roka vystúpili proti režimu socialistického prezidenta Nicolása Madura.     

Americké ministerstvo zahraničných vecí už v lete uvalilo zákaz cestovania na venezuelských predstaviteľov. Vedenie krajiny je obviňované z páchania násilia voči účastníkom protestného hnutia. Tohtoročné protivládne demonštrácie vo Venezuele vypukli vo februári a trvali niekoľko mesiacov.     

Pri násilnostiach, ktoré ich sprevádzali, zomrelo 42 ľudí a 873 ďalších utrpelo zranenia. Účastníkov protestov poháňal hnev nad 59-percentnou infláciou v krajine, nedostatkom základných potravín a vysokou kriminalitou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok