Fico: Sankcie nič nezmenili na politickom postoji Ruska k Ukrajine

TASR TA3 SITA
19.12.2014 09:33

Premiéri európskej dvadsaťosmičky sa podľa slovenského predsedu vlády Roberta Fica zhodujú na tom, že sankcie EÚ nezmenili nič na politickom postoji Ruska voči Ukrajine. Vyhlásil to po skončení štvrtkového summitu Európskej rady v Bruseli.

Fico: Sankcie nič nezmenili na politickom postoji Ruska k Ukrajine
SITA/AP

Ktorou cestou sa Rusko vyberie?

Fico pripomenul, že sankcie mali niečo vyriešiť, pričom ich účelom nebolo ublížiť obyvateľom Ruskej federácie alebo ju ako takú poškodiť.

"Každý chce, aby Rusko bola prosperujúca krajina, pretože existujú momentálne dva modely, ktoré sa rozoberajú,"
upozornil Fico. Jeden z nich predpokladá, že Moskva sa dostane ešte do krajnejšej polohy ako je v súčasnosti, druhý, že súčasná zlá ekonomická situácia môže viesť k utlmeniu napätia.

"Nepoznáme odpoveď, ktorou cestou sa Ruská federácia vyberie," poznamenal s tým, že ani jeden premiér členského štátu otvorene nehovoril o tom, že sankcie vyriešili postoj Moskvy k Ukrajine. Naopak, únia od Kyjeva požaduje dôsledné implementovanie potrebných reforiem napriek tomu, že budú veľmi bolestivé.

"Je jasné posolstvo takmer od všetkých premiérov, že Ukrajina nemôže očakávať, že jej niekto niečo dá zadarmo," zdôraznil Fico s tým, že podpora a spolupráca EÚ ide ruka v ruke s plnením si domácej úlohy Kyjeva.

Putin potrebuje radikálnu zmenu postoja, tvrdí Mogheriniová

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová vo štvrtok vyzvala Vladimira Putina na "radikálnu zmenu prístupu" v záujme ukončenia politickej krízy na Ukrajine a finančnej krízy v Rusku. Podľa nástupkyne Catherine Ashtonovej je "fakt, že Rusko je v ťažkej situácii z pohľadu finančného, nie dobrou správou".

Mogheriniová upresnila, že to "nie je dobrá správa ani pre obyvateľov Ruska, ani pre Ukrajinu, Európu či zvyšok sveta". Ten je totiž podľa nej "nestabilnejší a nebezpečnejší ako nikdy predtým". Ako talianska exministerka zároveň dodala, "prezident Putin a ruské vedenie by sa mali prepnúť do módu spolupráce".

Ruské hospodárstvo a národná mena momentálne trpia následkom výrazného poklesu cien ropy na svetových trhoch a sankcií západných krajín uvalených na Moskvu v dôsledku anektovania Krymu a podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny. Ruská ekonomika tak smeruje do recesie, pričom ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil takmer 50 percent hodnoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok