Kurdi vybojovali priechod na horu Sindžár, tisíce jezídov môžu odtiaľ ujsť

TASR
18.12.2014 21:04

Kurdským oddielom péšmarga bojujúcim proti militantom z Islamského štátu (IS) v Iraku sa dnes podarilo otvoriť koridor na horu Sindžár, takže tisíce príslušníkov menšiny jezídov uviaznutých v tejto severoirackej oblasti môžu ujsť. Informoval o tom vysokopostavený predstaviteľ irackých Kurdov Masrúr Bárzání, ktorého citovala agentúra AP.

Kurdi vybojovali priechod na horu Sindžár, tisíce jezídov môžu odtiaľ ujsť
SITA/AP

Kurdské sily vytvorili priechod dnes, deň po spustení operácie s cieľom opätovne dobyť horu Sindžár, ktorá je v rukách Islamského štátu.

Na hore uviazli desaťtisíce jezídov od začiatku augusta, keď extrémisti z IS dobyli mestá Sindžár a Zumár, čo si vynútilo hromadný útek obyvateľov. Tí smerovali práve na horu Sindžár. Mnohých jezídov síce nakoniec z hory letecky evakuovali alebo odviedli v sprievode na kurdské územia v severnom Iraku, ale neskôr ich prišli na Sindžár ďalšie tisíce.

Jezídi sú etnicko-náboženská menšina, ktorej príslušníci vyznávajú staroveké náboženstvo s prvkami zoroastrizmu, islamu, hinduizmu, kresťanstva, judaizmu či šamanstva. Kurdskú operáciu na znovudobytie hory Sindžár podporujú aj nálety spojencov vedených Spojenými štátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok