Európsky parlament schválil asociačnú dohodu medzi EÚ a Gruzínskom

TASR TA3
18.12.2014 15:17

Gruzínsko je o krok bližšie k členstvu v európskej dvadsaťosmičke. Európsky parlament dnes ratifikoval asociačnú dohodu s touto kaukazskou republikou. Dohodu, ktorá má posilniť hospodárske vzťahy Gruzínska s úniou musia odobriť ešte všetky členské krajiny.

Dohodu poslanci schválili pomerom hlasov 490 ku 76, zatiaľ čo 57 sa zdržalo hlasovania. Europoslanci už v septembri schválili asociačnú dohodu s Ukrajinou a v novembri dohodu o pridružení s Moldavskom. Lotyšský poslanec a parlamentný spravodajca v príslušnej záležitosti Andrejs Mamikins uviedol, že ratifikácia asociačnej dohody v EP otvára novú kapitolu vo vzťahoch EÚ a Gruzínska.

"Gruzínsko dosiahlo významný pokrok v zavádzaní reforiem a posilňovaní vzťahov s EÚ. Vítame reformu súdnictva zameranú na posilnenie gruzínskych demokratických inštitúcií a podporu úsilia gruzínskej spoločnosti o dosiahnutie ďalšej demokratizácie. Napriek tomu, že je potrebné vykonať ešte veľa práce, skúsenosť nám ukazuje, že Gruzínci radšej riešia svoje problémy, ako by sa im mali vyhnúť. Európa by teraz mala preukázať skutočnú solidaritu s Gruzínskom a jeho obyvateľstvom," dodal Mamikins.

V sprievodnom uznesení, ktoré EP rovnako schválil väčšinou hlasov, poslanci zdôraznili, že asociačná dohoda zahŕňa celé medzinárodne uznané územie Gruzínska, a to napriek tomu, že Rusko pokračuje v okupácii gruzínskych regiónov Abcházska a Južného Osetska.

EP zároveň odsúdil uzavretie takzvanej dohody o spojenectve a strategickom partnerstve medzi Abcházskom s Ruskom, ktorý vníma ako krok Ruska k dokončeniu úplnej anexie Abcházska. Poslanci vyzvali Moskvu, aby túto dohodu stiahla a dodržiavala svoje záväzky podľa dohody o prímerí z 12. augusta 2008.

Parlament vyzdvihol pokrok Tbilisi v reformnom úsilí a zdôraznil, že Gruzínsko, ako akýkoľvek iný európsky štát, má európsku perspektívu a pokiaľ splní všetky podmienky, môže sa uchádzať o členstvo v únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok