Vo veku 101 rokov zomrel nemecký vedec, ktorý schválil let na Mesiac

TA3 TASR
18.12.2014 09:38

Dieter E. Grau, člen nemeckého raketového tímu, ktorý pomohol vybudovať americký vesmírny program, zomrel v stredu v Alabame vo veku 101 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Vo veku 101 rokov zomrel nemecký vedec, ktorý schválil let na Mesiac
Wiki

Pre Hitlera vyvíjal tajné rakety V2

Grau prišiel do Spojených štátov po druhej svetovej vojny s ďalšími nemeckými vedcami, ktorí sa zaoberali raketovou technológiou. Viedol ich slávny Wernher von Braun. Vedci predtým pracovali pre Hitlerovu Tretiu ríšu na vývoji tajných zbraní, okrem iného aj neslávne známych rakiet V2.

Grau sa dostal do USA v rámci amerického programu Paperclip, ktorý po druhej svetovej vojne využil vyše 1500 vedcov zo znepriateleného tábora a pomohol Spojeným štátom zväčšovať technologický náskok.

Schválil cestu na Mesiac

Nemecký vedec sa presťahoval do mesta Huntsville v Alabame, kde viedol programy kontroly kvality vo vojenskom stredisku Redstone Arsenal.

Nemeckí inžinieri pomohli navrhnúť a vytvoriť prvé americké rakety, vrátane nosiča Saturn V., ktorý v roku 1969 dopravil prvých kozmonautov na Mesiac. Grau bol jedným z vedúcich pracovníkov vesmírnej agentúry NASA, ktorí schválili let na Mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok