Čína postaví rýchloželeznicu medzi Belehradom a Budapešťou

TA3 SITA
17.12.2014 19:18

Čínsky premiér Li Kche-čchiang spolu so svojimi náprotivkami z Maďarska a Srbska v stredu definitívne potvrdil vybudovanie vysokorýchlostného železničného spojenia medzi Budapešťou a Belehradom.

Li na tlačovej konferencii s Viktorom Orbánom a Aleksandrom Vučičom v srbskom Belehrade oznámili dohodu na projekte v hodnote 2,5 miliardy eur, ktorý bude financovať čínska rozvojová banka. Samotné železničné spojenie postavia čínske štátne podniky. Výsledkom bude skrátenie cestovania medzi metropolami oboch krajín z ôsmich na tri hodiny.

Približne 400-kilometrový úsek bude súčasťou čínskeho plánu prepojenia gréckeho prístavu Pireus so strednou Európou. Hotový by mal byť do polovice roka 2017. Dohoda podľa Orbána dokazuje "nájdenie možnosti spolupráce medzi Európou a Čínou na základe vzájomných výhod pre najbližšie desaťročia".

Li sa v Belehrade stretol so 16 lídrami krajín východnej a strednej Európy. Minulý rok bola dejiskom obdobného summitu rumunská metropola Bukurešť. Cieľom je diskusia o možnostiach efektívneho zlepšenia obchodných vzťahov medzi stredom a východom starého kontinentu a Čínou. Tá ma veľké finančné zdroje a ponúka ich Európe, ktorá trpí nedostatkom zdrojov v dôsledku hospodárskej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok