Rubeľ stále prudko kolíše, Apple v Rusku zastavil internetový predaj

TA3 TASR
17.12.2014 11:16

Americká spoločnosť Apple zastavila online predaje v Rusku, pričom ako dôvod uviedla prudké výkyvy kurzu rubľa, ktoré jej neumožňujú stanoviť ceny. Informoval o tom server BBC.

Zvýšili ceny, potom zastavili predaj

Technologická spoločnosť zastavila predaj svojich produktov cez internet ihneď po tom, ako kurz rubľa zaznamenal dramatický prepad. Firma pritom už minulý mesiac zvýšila ich ceny v Rusku približne o 20 %.

Počas utorka sa kurz prepadol a dosiahol okolo 80 RUB/USD. Neskôr sa zotavil na približne 67 RUB/USD, no dnes ráno výkyvy pokračovali. Po začatí obchodovania klesla hodnota rubľa na 71 RUB/USD, následne však opäť zaznamenala rast, keď ministerstvo financií oznámilo, že je pripravené menu podporiť a o 11.15 h moskovského času dosahoval kurz 64 RUB/USD.

Počas tohto týždňa klesla hodnota meny už o 20 %, napriek rozhodnutiu centrálnej banky zvýšiť kľúčovú úrokovú sadzbu z 10,5 % až na 17 %. Banka dnes okrem toho oznámila, že v pondelok investovala do podpory ruskej meny takmer 2 miliardy USD (1,59 miliardy eur). Za celý rok minula na posilnenie rubľa už okolo 80 miliárd USD, napriek tomu stratil rubeľ oproti doláru od januára približne polovicu svojej hodnoty. Okrem zvýšenia hlavnej úrokovej sadzby centrálna banka prisľúbila ďalšie opatrenia s cieľom stabilizovať menu, pričom prvý viceguvernér Sergej Švecov označil situáciu za "kritickú".

Dôvodom súčasných otrasov sú podľa ekonómov klesajúce ceny ropy a medzinárodné sankcie za postoj Ruska ku kríze na Ukrajine. Koordinátor nemeckej vlády pre vzťahy s Ruskom Gernot Erler sa však domnieva, že za súčasnou ekonomickou krízou v Rusku je najmä prudký pokles cien ropy, a nie hospodárske sankcie zo strany Západu. Ako povedal pre agentúru AP, "je naivné si myslieť, že ak by sa zajtra sankcie zrušili, ruská ekonomika sa následne zotaví".

Rusi predávajú devízové rezervy

Ruské ministerstvo financií začalo predávať zahraničné meny zo svojich devízových rezerv. Týmto spôsobom sa snaží zastaviť prepad rubľa.

Podľa odhadov má ministerstvo k dispozícii na predaj devízové rezervy v hodnote 7 miliárd USD (5,6 miliardy eur), uviedla v telefonickom rozhovore pre Bloomberg poradkyňa ministra financií Svetlana Nikitina.


"Je to správne rozhodnutie, zrejme je súčasťou sústredenej snahy vlády presvedčiť verejnosť a účastníkov trhu, že rubeľ je podhodnotený," uviedol moskovský ekonóm Citigroup Ivan Čakarov. "Ešte lepšie by bolo, keby to ešte podporili rozsiahle intervencie centrálnej banky."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok