Podľa Kuvajtu sa ceny ropy oživia až v druhej polovici roka 2015

TASR
16.12.2014 20:50

Kuvajt počíta s tým, že ceny ropy sa oživia v druhej polovici budúceho roka. Krajina neočakáva zvolanie mimoriadneho zasadnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) z dôvodu nízkych cien čierneho zlata. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Kuvajtu sa ceny ropy oživia až v druhej polovici roka 2015
SITA/AP

"Prebytok ponuky na trhu v súčasnosti predstavuje 1,8 milióna barelov denne, a to je hlavný dôvod pádu cien ropy," uviedol dnes kuvajtský minister ropného priemyslu Ali al-Omair. OPEC sa podľa neho dohodol, že nie je nutné zvolať mimoriadne stretnutie pred najbližším zasadnutím plánovaným na jún 2015.

Kartel na svojom zasadnutí 27. novembra odmietol obmedziť produkciu a veľké členské štáty OPEC z Perzského zálivu odvtedy aj napriek pokračujúcemu pádu cien nesignalizovali zmenu názoru.

"Ceny ropy sa zvýšia, ak sa zastaví drahá produkcia," vyhlásil Omair. Mal tým na mysli ťažbu ropy z bridlíc v USA, ktorej náklady na barel (159 litrov) v priemere predstavujú 70 USD až 75 USD (55,83 až 59,82 eura).

Ceny ropy sa aktuálne pohybujú na 5,5-ročných minimách. Severomorská ropa Brent sa aktuálne obchoduje pod úrovňou 60 USD za barel a americká WTI dnes dočasne oslabila pod 54 USD za barel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok