Paríž hľadá podporu pre návrh na ukončenie rokovaní o Palestíne do dvoch rokov

TASR
16.12.2014 17:57

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo návrh rezolúcie OSN, ktorá stanovuje dvojročný hraničný termín pre rozhovory o palestínskom štáte. Francúzmi presadzovaný návrh je podľa Paríža prijateľnejší ako jordánsky návrh, napísala agentúra AP.

Paríž hľadá podporu pre návrh na ukončenie rokovaní o Palestíne do dvoch rokov
TASR

Fabius po rokovaní s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabílom Arabím, egyptskými a palestínskymi ministrami a bývalým izraelským prezidentom Šimonom Peresom povedal, že tento návrh by povzbudil obe strany, aby si stanovili podmienky a časový rámec pre mierové rozhovory, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

K stretnutiu došlo v Paríži za narastajúceho nátlaku poslancov Európskeho parlamentu, aby bol po desaťročiach neúspešných izraelsko-palestínskych rokovaní o mieri uznaný palestínsky štát. Členské krajiny EÚ sú však nejednotné v otázke stanovenia roku 2016 ako termínu na ukončenie rozhovorov, uviedla AP a dodala, že najviac sa zdráha podporiť tento termín Nemecko.

Peres argumentoval, že lepšie by bolo najskôr rokovať a až potom si stanoviť časový harmonogram. Povedal tiež, že teraz nie je dobrý čas na veľké zmeny, pretože Izrael čakajú voľby a následné zmeny.

Podľa Peresa "by bolo lepšie dosiahnuť to (palestínsky štát) dohodou ako vnútením".

Fabius vyhlásil, že je "najvyšší čas", aby sa mierové rokovania znova rozbehli.

Francúzsky minister rokoval o návrhu, ktorý Paríž presadzuje, v pondelok s americkým kolegom Johnom Kerrym. Francúzi vedia, že Američania sú proti návrhu rezolúcie v terajšej podobe, ale dúfajú, že vypracujú verziu, ktorú by USA mohli podporiť, citovala francúzskych diplomatov agentúra AP.

Francúzsko, ktoré čelí nárastu antisemitizmu, má aj vnútropolitické dôvody, prečo chce dosiahnuť pokrok v izraelsko-palestínskych rokovaniach. Násilie na Blízkom východe vyvoláva často protesty a ďalšie nepokoje vo Francúzsku, kde žijú najväčšie populácie moslimov a Židov v západnej Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok