PR správa

Jednovrstvové murovanie s plným tepelnoizolačným komfortom

PR
16.12.2014 13:17

Stavebný materiál, zodpovedajúci nárokom súčasnosti, musí spĺňať rad kritérií. Najčastejšie o výbere rozhoduje ekonomické hľadisko a úžitkové vlastnosti, ktoré uľahčia realizáciu často krát architektonicky náročných projektov. Trendom je samozrejme taktiež nízko nákladová energetická prevádzka budovy a pre mnoho stavebníkov je podstatná otázka zdravotných rizík. Betónové materiály sú v povedomí širokej verejnosti často stále mylne spojované s ťažkopádnosťou, zlými tepelnoizolačnými vlastnosťami a nezlučujú sa s trendom návratu k tradičným materiálom.

Jednovrstvové murovanie s plným tepelnoizolačným komfortom
PR

Ľahký a prírodný materiál so storočnou tradíciou

Myšlienka odľahčiť betón tým, že sa z neho vytvoria ľahké porézne tvárnice, vznikla vo Švédsku v roku 1929. Výsledok prekvapil svojimi vynikajúcimi vlastnosťami – stále si zachováva pevnosť betónu, aj jeho základné, úplne prírodné zloženie, tvorené kremičitým pieskom, cementom a vodou. Dnes, takmer po sto rokoch skúseností, je možné považovať pórobetón už za tradičný materiál. Zároveň ale Ytong svoj systém stavebných komponentov inovuje v súlade so súčasnými trendmi v odbore. Ďalším podstatným plusom je nehorľavosť, zdravotná neškodnosť a predovšetkým tepelnoizolačné schopnosti bieleho pórobetónu.

Vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti pórobetónu

Odľahčený betón, obsahujúci milióny drobných pórov, sa chová podobne ako napríklad funkčné odevy. Dokáže zabrániť úniku tepla a funguje aj ako izolácia. Je teda možné veľmi jednoducho dosiahnuť štandard pasívneho domu. Užívateľský komfort zvyšuje aj to, že pomocou pórov je regulovaná vlhkosť v dome – pri zvýšených hodnotách ju póry odvádzajú, naopak pri presušenom vzduchu sa uvoľňuje späť.

Stavby bez tepelných mostov

Ytong je však neprekonateľný predovšetkým v tom, že bráni vzniku tepelných mostov, ktorými uniká teplo a zhromažďuje sa v nich vlhkosť. Tam, kde tepelné úniky vznikajú, je nutné zatepľovanie či iné dodatočné opatrenia. Stavebný systém Ytong je výnimočný úplnou presnosťou a kompatibilitou všetkých dielov. V miestach, ako sú rohy miestností, okolie okien, systém poskytuje presne na seba nadväzujúce diely, ktoré nezakladajú podmienky týmto problémom. Tým pádom nehrozí následný vznik nebezpečných plesní – o nich vedia svoje hlavne ľudia s respiračnými problémami, rodiny s alergickými deťmi či astmou.

Systém stavebných dielov Ytong

Stavba je teda podobná stavebnici. S presným skladaním a napojením dielov „od suterénu po strechu“ sa vopred ráta. Ďalším pozitívom je, že sa tvárnice spojujú tenkovrstvou maltou, takzvaným lepidlom, s hrúbkou iba 1 až 2 mm. Presné napojenie má veľký podiel na tom, aby tepelnoizolačné vlastnosti fungovali aj s jednovrstvovým murovaním bez dodatočného zatepľovania.

Jednovrstvové murovanie až do štandardu pasívneho domu

Jednovrstvové murovanie poskytuje rad zásadných výhod – je rýchle, ekonomické a jednoduché. Úspora nákladov nie je len v materiáli, ale tiež v ušetrenom čase, nákladoch na stavebné práce. To znamená, že napríklad v komerčných objektoch je možné o to skôr začať s podnikaním.

Medzi uvádzané nevýhody patrí často to, že je tento spôsob veľmi náročný na presnosť a dodržanie technologických postupov. Ytong však vďaka presným tvárniciam a kompletnej ponuke toto riziko minimalizuje. O jednoduchosti použitia svedčí predovšetkým fakt, že veľká časť domov, stavaných svojpomocne, v súčasnosti vzniká práve z nich. Navyše, firma poskytuje široké odborné poradenstvo a spolupracuje s veľkým počtom stavebných spoločností, ktoré s týmto materiálom pracujú.

Jednoduchá tvarovateľnosť

Pórobetón je jeden z najtvárnejších materiálov. Preto aj pri jednovrstvovom murovaní odpadá riziko poškodenia tvárnic, ktoré by tak spôsobili nepresnosti a následné tepelné mosty. Tvárnice je možné upravovať a pracovať s nimi s veľkou presnosťou, čo umožňuje realizovať akékoľvek atypické projekty za dodržania všetkých vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností.

Ytong Theta+ a Ytong Lambda+

Pre jednovrstvové murovanie sú v sortimente optimálne Ytong Theta+ a Ytong Lambda+ s vylepšenými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Je možné z nich stavať domy vo veľmi úspornom štandarde, a to bez dodatočného zateplenia. Predovšetkým Theta+ s hrúbkou 500 mm spĺňa pri jednovrstvovom murovaní nároky pasívneho domu.

Ytong sa pri jednovrstvovom murive dostane na hranicu pasívneho štandardu a významne ušetrí za materiál i čas realizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok