Zvýšenie úrokovej sadzby nepomohlo, ruský rubeľ sa rekordne prepadol

TA3 SITA
16.12.2014 16:15

Ruský rubeľ v utorok oslabil o viac ako desať percent. Na začiatku obchodovania však voči doláru posilnil o približne desať percent po tom, ako tamojšia centrálna banka prudko zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu.

Najhorší prepad za 16 rokov

Ruský rubeľ v utorok oslabil o viac ako desať percent a zaznamenal tak svoj najhorší prepad od roku 1998, kedy v Rusku vypukla finančná kríza.

Ruská mena najskôr na začiatku utorkového obchodovania voči doláru nakrátko posilnila o približne 10 % po tom, ako tamojšia centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer sedem percentuálnych bodov na 17 %. Neskôr však prudko oslabila pre klesajúce ceny ropy, zvyšujúcu sa paniku na trhu a protiruské sankcie, ktoré zaviedol Západ pre situáciu na Ukrajine.

Rubeľ do 11:37 GMT oslabil voči doláru o viac ako 11 % na 73 RUB/USD a voči euru o viac ako 15 % na 92,99 RUB/EUR.

Putin: Za pád môžu špekulanti a Západ

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil z pádu rubľa a cien ropy špekulantov a Západ. Slabý rubeľ je pre Putina závažnou skúškou, pretože ohrozuje jeho popularitu, ktorá sčasti závisí na jeho reputácii garanta prosperity a stability Ruska. 

Ceny ropy v utorok oslabili o viac ako 1 USD a dostali sa pod hranicu 60 USD za barel prvýkrát od júla 2009. Pokles cien ropy poškodzuje výhľad hospodárstva Ruska, ktoré je závislé práve na rope.

Podľa tamojšej centrálnej banky by mala ekonomika krajiny v budúcom roku pravdepodobne oslabiť. Banka tiež informovala, že v tomto roku vynaložila na ochranu rubľa doteraz 80 mld. USD. Krajina však aj naďalej disponuje rezervami v objeme približne 416 mld. USD.

Príčiny prepadu rubľa zhodnotil analytik Mário Blaščák

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok