Konflikt na Ukrajine si podľa OSN vyžiadal vyše 4700 mŕtvych

SITA
15.12.2014 13:48

Správa OSN kritizuje aj systematické porušovanie ľudských práv na polostrove Krym, ktorý sa v marci odtrhol od Ukrajiny a pričlenil k Rusku.

Konflikt na Ukrajine si podľa OSN vyžiadal vyše 4700 mŕtvych
SITA

Ukrajinský konflikt si od apríla tohto roku vyžiadal už vyše 4700 mŕtvych a vyše 10 000 zranených. OSN v najnovšej správe v pondelok informovala, že najmenej 1357 ľudí prišlo o život od podpísania prímeria v septembri tohto roku. Násilnosti síce v posledných dňoch mierne ustali, neustále porušovanie prímeria medzi vládnymi silami a proruskými separatistami značne zhoršilo humanitárnu situáciu na východe Ukrajiny. "Konflikt trvá už deväť mesiacov a situácia je pre obyvateľstvo žijúce na východe stále horšia," konštatoval Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zeid Ra'ad Al Hussein. K zhoršeniu situácie prispieva aj zastavenie federálnych platieb pre takzvanú samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, čo viedlo k zníženiu penzií a sociálnych dávok.

Správa OSN kritizuje aj systematické porušovanie ľudských práv na polostrove Krym, ktorý sa v marci odtrhol od Ukrajiny a pričlenil k Rusku. Kritika sa týka najmä porušovania práv menšín a náboženských skupín. OSN upozornila na prenasledovanie tatárskej menšiny ako aj aktivistov a novinárov, ktorí sa nesúhlasne vyjadrujú o pripojení Krymu k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok