Pokles ceny ropy zvyšuje riziko štátnych bankrotov jej exportérov

TASR
14.12.2014 11:54

Následky nízkej ceny ropy na medzinárodnom trhu sa tento týždeň prejavili vo väčšine krajín exportujúcich túto komoditu. Informuje o tom portál Wall Street Journal Deutschland.

Pokles ceny ropy zvyšuje riziko štátnych bankrotov jej exportérov
SITA

Cena barelu (159 litrov) West Texas Intermediate (WTI), najspracovávanejšej ropnej zmesi v amerických rafinériách, tento týždeň klesla po piatich rokoch po prvý raz pod 60 USD (48,19 eura). Barel severomorskej ropnej zmesi zlacnel z letného maxima o 41 % na 63,90 USD. Ropný expert banky Barclays Miswin Mahesh uviedol, že ceny dvoch hlavných druhov ropy na globálnom trhu zostanú pod silným tlakom najmenej dva nasledujúce štvrťroky.

Centrálne banky Ruska a Nórsko vo štvrtok (11.12.) reagovali na prepad ceny ropy. Ruská banka zvýšila svoju základnú úrokovú mieru z 9,5 na 10,5 %. Tim Ash, vedúci úseku rastúcich trhov v banke Standard dodal, že pokiaľ bude cena ropy nízka a zachovajú sa sankcie proti Rusku, zostane rubeľ aj naďalej pod tlakom.

Nórska centrálna banka postupovala opačne. Keď sa nórska koruna dostala voči euru na päťročné minimum, banka znížila svoju základnú úrokovú sadzbu z 1,50 na 1,25 %. Krok odôvodnila tým, že potrebuje dať klesajúcej konjunktúre nový rastový podnet.

Stratégovia banky Société Générale odporúčajú kupovať namiesto rubľa tureckú líru. Turecko je veľkým importérom energie. Ročne na ňu vynakladá 55 miliárd USD, čo predstavuje 6,5 % jeho hrubého domáceho produktu (HDP). Pokles ceny ropy zlepší jeho obchodnú bilanciu a prispeje k poklesu inflácie. Líra voči euru od začiatku roka posilnila o 4,7 % a tento trend by mal pokračovať.

Nigéria a Venezuela po poklese ceny ropy bojujú za odvrátenie štátneho bankrotu. Príjmy z predaja ropy majú 80-% podiel na štátnych príjmoch Nigérie. Minulý týždeň ministerstvo financií oznámilo zníženie vládnych výdavkov. Krajine chýbajú väčšie menové rezervy a zrejme bude musieť zaviesť anticyklickú finančnú politiku.

Pokles ceny ropy zrejme silno zasiahne aj Kazachstan.

Spoločnosť pre prieskum trhu Business Monitor International, ktorá patrí k ratingovej agentúre Fitch, v správe uviedla, že prudký pokles ceny ropy výrazne zvýšil riziko štátnych bankrotov rozvojových krajín. Medzi nimi sú najviac ohrozené práve Nigéria a Venezuela. V správe sa uvádza: "Hŕstka čistých exportérov ropy sa strmhlav rúti do nebezpečnej zóny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok