Figeľ: Chceme vytvoriť alternatívu a ukončiť vládu jednej strany

TA3 TASR
13.12.2014 18:53

KDH chce v budúcoročných voľbách vytvoriť alternatívu k súčasnej vláde a zastaviť tak lavicové smerovanie Slovenska. Povedal to predseda strany Ján Figeľ po rokovaní Rady KDH v Bratislave.

"KDH je aj nositeľom hodnôt a programu, ktorý je dôležitý ako ponuka, ale aj aktérom pre spoluprácu s občanmi, odborníkmi, osobnosťami verejného života, ale aj s politickými partnermi tak, aby vznikla politická alternatíva," uviedol Figeľ v súvislosti so stratégiou, s ktorou pôjde KDH do budúceho roka a do parlamentných volieb.

Partnerov nemieni hľadať na ľavej strane politického spektra. "Chceme ponúknuť občanom a politickým partnerom konkrétne formy primeranej spolupráce. Chceme spájať občanov, odborníkov, ktorí sú presvedčení o tom, že Slovensko potrebuje zmenu. Partnerov, ktorí s nami zdieľajú hodnoty," zdôraznil Figeľ.

Nepovedal, s kým si KDH vie predstaviť spoluprácu. Poukázal však na Ľudovú platformu, v ktorej boli spojené KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. SDKÚ-DS podľa Figeľa platformu oslabovala. Situáciu v strane, v ktorej okrem predsedu Pavla Freša a pokladníka Ľudovíta Kaníka zo známych mien už nikto nezostal, nechce komentovať.

Poukázal na jednotlivcov v parlamente, ako aj vznikajúce subjekty, ktoré chcú byť stredopravé, a v ktorých by mohlo KDH nájsť partnerov na spoluprácu. Nekonkretizoval nikoho. "Chceme spoluprácu na báze hodnôt a programovej blízkosti. Kto to má byť, je skôr pozvaním," doplnil s tým, že KDH chce prísť so zrozumiteľnou a konštruktívnou ponukou.

Figeľ zdôraznil, že Slovensko potrebuje nielen stabilnú, ale aj zodpovednú vládu. Tá súčasná ňou podľa neho nie je. Upozornil na korupciu, ktorej sa podľa neho za vlády Roberta Fica (Smer-SD) darí. "Korupcia a predražené verejné obstarávania sú najväčšia diera, kde unikajú milióny eur," povedal.

Šéf KDH tiež pripomenul novembrové komunálne voľby, v ktorých podľa neho hnutie potvrdilo pozíciu druhej najsilnejšej politickej strany. "Osem primátorov, takmer 240 starostov a vyše 2400 poslancov, je vyjadrením pripravenosti a odhodlania slúžiť občanom tam, kde žijú. Slúžiť vo verejnom záujme," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok