Podľa Radičovej referendum nebude o rodine, ale o manželstve a školstve

SITA
13.12.2014 15:25

Ako povedala v rozhovore pre agentúru SITA, referendum totiž môže vo vzťahu k manželstvu a adopcii detí priniesť buď potvrdenie platného stavu, alebo odmietnutie platného stavu, ak prevažná väčšina zúčastnených odpovie na prvé dve otázky negatívne.

Podľa Radičovej referendum nebude o rodine, ale o manželstve a školstve
SITA

Riešením tretej otázky, ktorá sa týka výučby sexuálneho správania a eutanázie, by malo byť podľa nej zosúladenie školského zákona so zákonom o rodine.

Prvá otázka referenda sa týka manželstva: “Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?”. Podľa Radičovej jednoznačne na ňu odpovedá paragraf 1 zákona o rodine z roku 200 a najnovšie aj článok 41 Ústavy SR. Druhá otázka o možnosti adopcie detí a ich následnej výchovy pármi a skupinami osôb rovnakého pohlavia je rovnako podľa nej vyriešená v paragrafoch 100 až 109 spomínaného zákona a takáto adopcia nie je možná. Tretia otázka sa podľa nej dotýka školského zákona, pretože ide o účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania a eutanázie, ak rodičia s účasťou nesúhlasia. „Problém môžu mať len tí rodičia, ktorí pre dieťa zvolia z dvoch povinne voliteľných predmetov etickú výchovu a nie náboženstvo a nesúhlasia s obsahom manželskej a predmanželskej výchovy. Zákon o rodine v paragrafe 29 jednoznačne hovorí, že rodičia majú právo vychovávať deti v zhode s vlastným náboženským a filozofickým presvedčením a majú pri výchove rozhodujúcu úlohu. Preto na naplnenie tohto neodňateľného práva rodičov je spravodlivým riešením zmena školského zákona zmenou oboch povinne voliteľných predmetov na voliteľné,“ zdôraznila.

Expremiérka upozornila, že ženám sa postupne priznávajú práva, ktoré ich majú zrovnoprávniť s mužmi. „Ženy aj muži vedú samostatnú ekonomickú existenciu, vstúpili do sveta profesií, vzdelania a verejnej správy. Zrovnoprávnenie mužov a žien vytvára rozmanité situácie a nové pomery: rozvedení otcovia, otcovia jednotlivých detí, otcovia, ktorí sami vychovávajú deti, mimomanželskí otcovia, zahraniční otcovia, nevlastní otcovia, nezamestnaní otcovia, otcovia v domácnosti, víkendoví otcovia, ... . Pribúdajú ľudia, ktorí žijú sami. To, čo partneri prežívajú nie je len ich osobné zlyhanie či zodpovednosť. Rodina je miestom, nie príčinou konfliktu tohto storočia, ktorý je procesom oslobodenia žien,“ vyhlásila s tým, že preto tento konflikt, ktorý ohrozuje rodinu, nemôžme vyriešiť tlakom na rodinu. „To vôbec nepomôže,“ konštatovala.

Preto podľa Radičovej zákon o rodine z roku 2005, následné novely, ktoré predkladala ako ešte ako ministerka, reagujú na novo vzniknuté situácie, problémy a formy rodiny. „Všetci žijeme v rodinných vzťahoch, pričom 59% dospelých mimo manželstva, 41% v manželstve. Zánikom manželstva nezaniká rodina a rodinné vzťahy, častokrát ani s manželstvom nevznikajú. Úpravy manželstva sa dotýka 27 paragrafov zákona, ostatných 83 paragrafov rieši rodinu, rodičovstvo, práva a povinnosti rodičov a detí,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok