Prezidenti V4 podporili prepojenie regiónu so severom a juhom Európy

TASR TA3
12.12.2014 18:29

Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4), Rakúska a Slovinska sa dnes na záver dvojdňového summitu v Prahe zhodli na tom, že stredná Európa sa musí viac prepojiť so severom a juhom kontinentu.

Prepojenie by sa podľa prezidentov malo zrealizovať predovšetkým formou diaľnic a plynovodov. Diaľnice by mali posilniť konkurencieschopnosť stredoeurópskych štátov a nové potrubia znížiť závislosť regiónu od jedného zdroja zemného plynu, uviedol Český rozhlas.

Prezidenti taktiež spoločne odsúdili teroristické praktiky hnutia Islamský štát a podporili územnú celistvosť Ukrajiny.
Na dvojdňový summit hláv štátov skupiny V4 v Prahe prezident ČR Miloš Zeman po prvý raz pozval aj prezidentov Rakúska a Slovinska.

Podľa Zemana sa na schôdzke hovorilo aj o možnom predĺžení trate vysokorýchlostnej železnice z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom do regiónu strednej Európy.

Český prezident okrem toho na summite propagoval projekt dostavby kanála Dunaj-Odra-Labe. Túto myšlienku podporuje jeho poľský partner Bronislaw Komorowski. Ostatní účastníci schôdzky, napríklad prezident SR Andrej Kiska, sa k tejto problematike odmietli vyjadriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok