Slovan v I-skupine bez bodu, v derniére prehral s Neapolom

SITA TA3
11.12.2014 23:08

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava nezískali v I-skupine Európskej ligy (EL) 2014/2015 v šiestich stretnutiach ani jediný bod a strelili iba jediný gól pri skóre 1:20. Vo štvrtkovom večernom dueli záverečného 6. kola hlavnej fázy "belasí" podľa očakávania podľahli talianskemu favoritovi SSC Neapol 0:3 (0:2).

Slovan v I-skupine bez bodu, v derniére prehral s Neapolom
TASR/AP

Domáci na štadióne San Paolo rozhodli o víťazstve a zároveň i prvenstve v skupine (13 bodov) dvoma gólmi v úvodnej dvadsaťminútovke. Najskôr skóroval v 6. min belgický legionár Dries Mertens a o desať minút neskôr po jeho štandardnej situácii sa presadil aj slovenský reprezentant v drese "partenopei" Marek Hamšík. Dvadsaťsedemročný stredopoliar SSC si pripísal druhý presný zásah v tohtosezónnej hlavnej fáze EL, premiérový gól strelil Hamšík tiež Slovanu v prvom meraní síl oboch tímov 2. októbra na Pasienkoch (Neapol ten duel vyhral rovnako 2:0, pozn.). Po zmene strán zvýšil v 75. min Kolumbijčan Duván Zapata hlavou na 3:0 a stanovil konečný rezultát.

Ako je známe, úradujúci slovenský šampión Slovan už dávnejšie nemal šancu na prienik do jarného šestnásťfinále kontinentálneho pohára číslo dva. Naopak, taliansky tím bol už pred štvrtkovým súbojom proti "belasým" istým účastníkom vyraďovacích bojov. 

Nádeje Slovana na vôbec prvý bod v tohtosezónnej hlavnej fáze Európskej ligy zhasli vo štvrtok večer na trávniku SSC Neapol prakticky už v 16. min. Vtedy viedli domáci už 2:0. Belgický legionár Mertens po prihrávke slovenského stredopoliara Mareka Hamšíka napriahol v 6. min a z 20 metrov prekonal Perniša - 1:0. O desať minút neskôr si rovnaká dvojica zopakovala spoluprácu a po štandardnej situácii v podaní Mertensa skončil volej Hamšíka, ktorého zle strážil Jablonský, vo vzdialenejšom rohu bránky Slovana - 2:0. Ďalšie príležitosti talianskeho tímu zostali nevyužité. Ešte pred druhým gólom SSC mieril Zapata nad, volej Maggia po rohu Callejóna chytil Perniš. Aktivitou hýril španielsky krídelník Callejón: jeho prienik v 25. min v poslednej chvíli zmaril stopér hostí Gorosito a onedlho po spolupráci s Hamšíkom trafil z uhla len do bočnej siete. Slovan sa dostal k slovu až po polhodine hry, na nie príliš prudký pokus Kubíka však bol Andújar pripravený. Prácu mal stále iba Perniš, ktorý vyriešil situáciu pri príležitostiach Mertensa a Zapatu, v 34. min Gökhan Inler mieril tesne vedľa pravej žrde.

Po zmene strán aktívny Mertens najskôr netrafil do priestoru bránky bratislavského mužstva, v 62. min jeho pokus Perniš končekmi prstov vyrazil na rohový kop. Štvrťhodinu pred koncom stretnutia sa však domáci dočkali: na center Ghoulama vyskočil Zapata vyššie ako Jablonský a Perniš vyťahoval tretí raz loptu zo siete. Jedinú možnosť hosťujúceho tímu mal Kolčák, ktorý v 51. min nevyužil zaváhanie brankára Andújara. Hráči SSC Neapol kontrolovali hru a napokon doviedli duel proti zverencom trénera Jozefa Chovanca poľahky do víťazného konca. Slovan sa lúči s pohárovou Európou, na "partenopei" čaká jarné šestnásťfinále v EL.

Európska liga vo futbale - štvrtok - záverečné 6. kolo hlavnej fázy:

I-skupina: 
SSC Neapol (Tal.) - ŠK Slovan Bratislava (SR) 3:0 (2:0)
Góly: 6. Mertens, 16. Hamšík, 75. Zapata, ŽK: 45. D. Hudák (Slovan), rozhodovali: Stavrev - Kirovski, Kostadinov (všetci Maced.) 

Zostavy:
Neapol: Andújar - Maggio, K. Koulibaly, Britos, Ghoulam - Gökhan Inler, Gargano - Callejón (74. Mesto), Hamšík, Mertens (63. De Guzmán) - Zapata (78. G. Higuaín) 
Slovan: D. Perniš - Čikoš, Hudák, Gorosito, Jablonský - Kolčák, Štefánik - I. Žofčák (62. F. Ďuriš), Milinkovič (72. Halenár), F. Kubík (87. L. Gašparovič) - L. Peltier

Young Boys Bern (Švaj.) - Sparta Praha (ČR) 1:0 (0:0) 
Góly: 76. Hoarau (z pok. kopu), 90.+ Steffen, rozhodoval: Hüseyin Göcek (Tur.)

Tabuľka I-skupiny:
1. SSC Neapol 6 4 1 1 11:3 13 - postup do šestnásťfinále
2. Young Boys Bern 6 4 0 2 13:7 12 - postup do šestnásťfinále
------------------------------------------------------------------------------------
3. Sparta Praha 6 3 1 2 11:6 10
4. Slovan Bratislava 6 0 0 6 1:20 0

Hlas trénera belasých Jozefa Chovanca

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok