Austrália môže pomôcť ukrajinskej energetike exportom uránu a uhlia

TASR TA3
11.12.2014 07:04

Austrália dnes prisľúbila Ukrajine svoju podporu počas návštevy ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a vyzvala Rusko, aby rešpektovalo v septembri uzavretú, ale slabo dodržiavanú dohodu o prímerí.

Austrália môže pomôcť ukrajinskej energetike exportom uránu a uhlia
SITA/AP

Austrálsky premiér Tony Abbott sa stretol s Porošenkom dnes v Melbourne a hovorili spolu o pokračujúcom konflikte Ukrajiny s Ruskom a zostrelení malajzijského lietadla na Ukrajine nad územím, ktoré je v rukách proruských povstalcov. Austrália v lietadle prišla o 38 občanov alebo ľudí s trvalým pobytom.

Počas tlačovej konferencie Porošenko vyzval Rusko na stiahnutie svojich vojakov a uzavretie hraníc. Povedal, že ak to Rusko urobí, do niekoľkých týždňov sa na Ukrajinu vrátia mier a stabilita, informovala tlačová agentúra AP.

Austrálsky premiér Tony Abbott ukrajinskému prezidentovi povedal, že Austrália by mohla exportovať na Ukrajinu uhlie a urán a pomôcť tak zmenšiť závislosť Kyjeva na ruskom exporte energií. Abbott, ktorý bol jedným z najhlasnejších kritikov postupu ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine po júlovom zostrelení letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines, ponúkol Porošenkovi austrálske komodity ako bezpečnú alternatívu k ruským.


"Austrália je energetická superveľmoc a energetická bezpečnosť je pre Ukrajinu veľmi dôležité, osobitne vzhľadom na jej súčasnú zraniteľnosť v oblasti dodávok,"
citovala austrálskeho premiéra agentúra Reuters.

Porošenko, ktorý je druhým dňom na trojdňovej oficiálnej návšteve Austrálie, naznačil záujem Ukrajiny o dovoz uhlia i uránu pre ukrajinské jadrové elektrárne.

Od zostrelenia malajzijského lietadla poskytuje austrálska vláda Ukrajine vojenskú pomoc, ktorá však neobsahuje smrtiace zbrane, a v dohľadnom čase sa chystá otvoriť svoju ambasádu v Kyjeve.


Porošenko vyjadril presvedčenie, že páchatelia činu budú čoskoro postavení pred súd. "Dúfam, že vyšetrovanie bude čoskoro ukončené a my budeme vedieť, kto za to zodpovedá," citovala ho tlačová agentúra DPA.


Abbott zdôraznil, že Rusko musí vydať kohokoľvek, kto sa zúčastnil na tejto "masovej vražde veľkého rozsahu" a že to Putinovi povedal jasne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok