Íri protestovali proti plateniu za vodu

TASR
11.12.2014 06:36

Desiatky tisíc demonštrantov v stredu zablokovali premávku v írskom hlavnom meste Dublin v masovom proteste voči zavádzaniu poplatkov za vodu. Ide o najnovšie z opatrení šesťročného úsporného programu vlády.

Íri protestovali proti plateniu za vodu
SITA/AP

Írsko je jednou z mála západných krajín, kde sa doteraz vôbec nekontrolovala spotreba vody a ľudia neplatili ani za odpadovú vodu. Oboje bolo financované z centrálnych a miestnych daní, ale nedostatočné investície do vodovodnej infraštruktúry sa odrazili na tom, že na mnohých miestach voda nezodpovedá medzinárodným štandardom, uviedla BBC. Zavádzanie vodomerov a povinnosti platiť za niečo, čo je považované za životnú nevyhnutnosť, vyvolalo v Írsku celoštátnu politickú búrku.

"Máme toľko vody, že by sme ňou mohli zásobovať zvyšok Európy. Teraz váhame, čo sa stane - začnú nás inkasovať aj za vzduch?," citovala BBC jedného z demonštrantov.

Polícia odhadla, že na hlavnú protestnú akciu nazvanú Right2Water (Právo na vodu) prišlo v stredu pred úrad premiéra Endu Kennyho vyše 30.000 ľudí. Dvaja z najobľúbenejších folk-rockových spevákov Dublinu, Glen Hansard a Damien Dempsey, viedli protest s gitarovým sprievodom a spevom.


Inde, napríklad pri vstupe do budovy írskeho parlamentu, demonštranti skandovali "Nezaplatíme" a "Čie sú ulice? Naše!". Pokúsili sa preraziť bezpečnostné bariéry pri vstupe a hádzali po policajtoch rozličné predmety. Jedného policajta hospitalizovali so zranením tváre, kým dorazili posily v podobe poriadkovej polície a prinútili dav ustúpiť.


S príchodom večernej dopravnej špičky skupiny demonštrantov zablokovali kľúčové cesty a mosty cez rieku Liffey, v dôsledku čoho sa doprava v centre na vyše tri hodiny celkom zastavila. Niektorí z dochádzajúcich ľudí boli nútení nechať tam svoje autá a pokračovať pešo.


Írska vláda, ktorá je pri moci tri roky, čelí najväčšej skúške odkedy priznala, že vytvára novú celoštátnu vodárenskú spoločnosť Irish Water. Írske domácnosti sa mali do l. októbra zaregistrovať na odber vody, čo mnohí odmietli, a bojovní demonštranti zabránili vodárom nainštalovať vodomery vo viacerých robotníckych štvrtiach Dublinu.


Vláda v snahe upokojiť atmosféru vzbury, znížila navrhovanú platbu za vodu, ktorá sa má začať platiť podľa spotreby od 31. januára, napísala tlačová agentúra AP. Podľa BBC vyjde odteraz jednočlennú írsku domácnosť voda približne na 176 eur ročne, u štvorčlennej domácnosti to bude takmer 500 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok