Minister Čislák odvolal šéfov nemocníc, v ktorých zazmluvnili drahú stravu

SITA TASR TA3
10.12.2014 17:30

Riaditelia fakultných nemocníc v Banskej Bystrici, Trnave a Poprade Vladimír Baláž, Martin Tabaček a Jozef Tekáč končia vo funkciách. Informoval o tom minister zdravotníctva Viliam Čislák. Dôvodom sú koncesné zmluvy na zabezpečenie stravovania, ktoré nemocnice uzatvorili v rozpore so zákonom.

Ako Čislák uviedol, koncesnú zmluvu nad päť miliónov eur môže schváliť len vláda. "Dotyční riaditelia ešte pred podpisom zmluvy nám tieto zmluvy nedali na posúdenie," povedal Čislák. Zároveň dodal, že ani ministerstvo zdravotníctva ich neinformovalo, že im zmluvy majú predostrieť. Následky preto bude znášať aj vedúci služobného úradu MZ Martin Senčák. Čislák informoval, že na najbližšie rokovanie vlády predloží návrh na jeho odvolanie.

Personálne čistky sa dotknú aj riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Ladislava Rosochu, avšak tentoraz pre tender na upratovacie služby. "Dohodol som sa s ním, že na svoju funkciu abdikuje, keďže sa ukázalo, že pri verejnom obstarávaní v rámci upratovania bol porušený zákon o verejnom obstarávaní," skonštatoval minister. Podľa svojich slov pripravuje systémové zmeny fungovania štátnych nemocníc.

Denník SME v pondelok informoval, že štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za desať rokov.

Riaditeľ trenčianskej nemocnice odstúpil v júli toho roka.

Riaditeľ popradskej nemocnice sa odmieta vzdať funkcie

Riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s., Jozef Tekáč odmieta odstúpiť zo svojej funkcie pre kauzu koncesií na prevádzku stravovacieho zariadenia spoločnosťou Dora Gastro Slovakia, s.r.o. „Neviem sa stotožniť s niektorými dnešnými tvrdeniami pána ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ako napr. s tým, že so všetkými riaditeľmi sa pred ich odvolaním osobne stretol. Pán minister sa so mnou osobne nestretol, hodinu pred dnešnou tlačovou besedou ma telefonicky požiadal, aby som sa vzdal funkcie z osobných dôvodov. Ja sa odmietam vzdať funkcie z osobných dôvodov, nakoľko nie som si vedomý žiadneho pochybenia, kvôli ktorému pán minister odvoláva riaditeľov dotknutých nemocníc,“ zdôraznil Tekáč.

Minister podľa neho odvoláva riaditeľov pre porušenie zákona o rozpočtových pravidlách, avšak popradská nemocnica už od roku 2006 existuje ako akciová spoločnosť a na akciovú spoločnosť sa zákon o rozpočtových pravidlách nevzťahuje. „Konštatujem, že manažment popradskej nemocnice neporušil žiadny zákon, čo uviedol aj renomovaný advokát v denníku SME. Ja sám som pána ministra o tejto skutočnosti včera dopoludnia informoval mailom,“ upozornil Tekáč.

Dodal, že predmetnú koncesnú zmluvu nepodpisoval ako riaditeľ popradskej nemocnice, ale ako predseda predstavenstva, ktoré je štatutárom nemocnice. Zmluvu podpisoval s ďalším členom predstavenstva a za zmluvou si plne stojí. „Je preukázateľne ekonomicky výhodná pre popradskú nemocnicu a ešte raz zdôrazňujem, nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona. Ako manažér tu pracujem osem rokov a nemocnica má za toto obdobie vysoko pozitívne hospodárske výsledky a ja osobne odmietam byť zaťahovaný do politických bojov,“ konštatoval Tekáč. Do koncesnej zmluvy ho podľa jeho slov nikto netlačil, k projektu vedenie pristúpilo z dôvodu, že stravovacie zariadenie bolo v havarijnom stave.

K tomu, či má ministerstvo právomoc ho odvolať aj napriek jeho nesúhlasu, sa nevedel vyjadriť. Zároveň nemá informácie o tom, ako na ministrove slová reagovali riaditelia ostatných dotknutých nemocníc v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Trnave.

Záznam z tlačovej besedy ministra zdravotníctva Čisláka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok