EK nám schválila Ľudské zdroje, na zamestnanosť pôjdu vyše 2 miliardy

SITA
10.12.2014 11:45

Slovensko bude môcť v programovom období rokov 2014 až 2020 využiť na investície v oblasti zamestnanosti a sociálneho začleňovania z európskeho rozpočtu 2,2 mld. eur.

EK nám schválila Ľudské zdroje, na zamestnanosť pôjdu vyše 2 miliardy
SITA

Európska komisia nám totiž schválila Operačný program Ľudské zdroje. "Tieto prostriedky sú určené na investície do rozvoja ľudských zdrojov a mali by pomôcť predovšetkým v lepšom uplatnení na trhu práce,“ informoval vedúci tlačového a politického oddelenia zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Schválené európske peniaze by sa mali použiť napríklad na boj proti nezamestnanosti mladých. "Európske zdroje budú zamerané na financovanie iniciatív na zlepšenie vzdelávacieho systému a odbornej prípravy. Projekty budú zamerané na to, aby mladí ľudia získali tie zručnosti a vedomosti, ktoré vyžadujú zamestnávatelia,“ dodal Králik. Časť prostriedkov pôjde aj na podporu materských škôl a jasieľ na Slovensku, ako aj na vzdelávanie rómskych komunít.

V operačnom programe Ľudské zdroje budú združené prostriedky z Európskeho sociálneho fondu (ESF), Iniciatívy pre nezamestnanosť mladých a Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). Celkový objem investícií do tejto priority predstavuje 2,629 mld. eur, z toho z európskych zdrojov pôjde 2,205 mld. a zvyšok bude spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu.

Pozitívne dopady tohto programu by malo pocítiť 250 000 nezamestnaných, najmä tých, čo sú nezamestnaní dlhodobo a majú nízke zručnosti. Zo schváleného operačného programu by malo taktiež profitovať 80 tisíc mladých ľudí a 150 obcí, v ktorých žijú marginalizované rómske komunity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok