Prímerie na východe Ukrajiny sa nedodržiavalo, vinu nepriznal nikto

TASR TA3
10.12.2014 10:13

Štáb protiteroristickej operácie, ktorú ukrajinské vládne sily na jar spustili na východe Ukrajiny, počas uplynulých 24 hodín zaznamenal 17 prípadov, keď proruskí separatisti ignorovali dohodnuté prímerie. Tlačová služba ATO spresnila, že v dôsledku ostreľovania utrpelo zranenia sedem civilistov.

Prímerie na východe Ukrajiny sa nedodržiavalo, vinu nepriznal nikto
SITA/AP

Obviňujú sa navzájom

Ako uviedla agentúra UNIAN, vládne sily sa paľbu neodpovedali. Provokácie sa odohrali v oblasti Debaľceva, Luhanska a Donecka.

Agentúra RIA Novosti dnes citovala vyhlásenie vedenia samozvanej Doneckej ľudovej republiky, podľa ktorého vládne jednotky za uplynulých 24 hodín porušili dohodu o prímerí najmenej sedemkrát: väčšina z mínometných sálv bola vypálená v oblasti letiska v Donecku, ďalšie v okolí lokality Nikišyno. Proruské oddiely na paľbu neodpovedali. Noc na dnes bola pokojná.

Bojovať vraj nechcú ani dnes

Zástupca veliteľa protivládnych oddielov Eduard Basurkin pre RIA Novosti spresnil, že v režime zastavenia paľby sa bude pokračovať aj dnes. Basurkin spresnil, že ide o časovo neobmedzený režim, ktorého účinnosť budú separatisti vyhodnocovať o dva-tri dni.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Zorian Škiriak pre televíziu 112 Ukrajina uviedol, že úplné zastavenie paľby na východe Ukrajiny nemožno očakávať. Rovnako však podľa neho ani nedôjde k jeho zneužitiu na útok zo strany separatistov. Ak by k tomu aj došlo, vládne jednotky sú pripravené na odvetu.


Vyhlásenia separatistov o narušovaní prímeria vládnymi silami označil Škiriak za provokáciu a pokus o dezinformovanie svetovej verejnosti, informovala agentúra Ukrinform.

Putinova taktická prestávka?

Andrej Illarionov, bývalý poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, upozornil, že je "priskoro na radovať sa" zo zmiernenia konfliktu na východe Ukrajiny.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda Illarionov priznal, že rétorika Kremľa ohľadom Ukrajiny sa v posledných dňoch zmiernila, ale podľa jeho názoru Putin len "vyhlásil taktickú prestávku", pretože informácie o pokračujúcich bojoch na východe Ukrajiny by neboli prospeli atmosfére jeho nedávnych stretnutí so západnými lídrami, ani s politickou elitou východnej Ázie.


Podľa Illarionova sa Putin ocitol v slepej uličke a do dvoch týždňov sa musí rozhodnúť, aký rozkaz vydá ruským jednotkám sústredeným pri hraniciach s východnou Ukrajinou - buď sa stiahnu, alebo prejdú do útoku. Ak by sa rozhodol pre druhú možnosť, ofenzíva by sa zrejme začala na jar, tvrdí Illarionov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok